Nájdi si svojho vinníka

Už od detstva máme snahu svoje chyby, prehrešky a zlyhania hodiť na niekoho iného. Výnimkou nie sú ani politici, viem o čom hovorím, mám s tým vlastnú skúsenosť.

Keď som viac ako pred dvoma rokmi zložil sľub starostu, na druhý deň sa akoby všetko zmenilo. Zrazu mali všetci potrebu riešiť všetko a hneď. Problémy, ktoré sa roky neriešili, sľuby neplnili, bolo potrebné dobehnúť. Veci sa kopili a požiadavky sa stupňovali. Vtedy vám napadne tá najjednoduchšia vec, akú môžete urobiť, vyhovoriť sa!

Ja za to nemôžem, to môj predchodca, to poslanci, to je vládou, to je zlou dobou, počasím… až sa vám môže stať, že sa zamotáte v kruhu, v ktorom sa môžete veľmi ľahko zacykliť.

Alebo si jednoducho, jedného dňa poviete – stačilo! Nie, nik vás nenútil do tejto funkcie, kandidovali ste dobrovoľne, so svojim plánom, svojou víziou. A aj keď ste problémy z minulosti nespôsobili vy, vy ste tu na to, aby ste ich riešili. Aby ste ukázali, že sa to dá aj inak, aby ste nehľadali výhovorky, ale spôsoby ako veci napraviť, ako ich riešiť.

A vrcholoví politici sú na tom podobne. Roky sme napríklad počúvali výhovorky, že za všetko môže vláda Ivety Radičovej. Dokonca aj za obdobie, keď Smer vládol sám.

Dnes zažívame niečo podobné, i keď Igor Matovič zašiel pri hľadaní svojich vinníkov ešte ďalej. Nestačila mu bývalá vláda, ale okrem Sulíka sa postupne na zozname vinníkov za jeho chyby objavili starostovia a primátori, vedecká obec, novinári, ďalší politici, európske inštitúcie, dokonca aj prezidentka a samozrejme, my občania.

Ako som písal v úvode, je to naša prirodzená vlastnosť, snažiť sa vyhovoriť. Je však zásadný rozdiel, keď to robíme ako 5-ročný, 17-ročný alebo keď to robíme ako Igor Matovič, neustále.

Igor Matovič sa v snahe svoje chyby a nedostatky preniesť na niekoho iného zacyklil. Namiesto toho, aby si uvedomil, že je to on, čo môže veci reálne meniť, že je to on, kto o nich rozhoduje, kto udáva smer, manažuje. On nesie zodpovednosť za vládu a stav v krajine. Je premiér.

Nemá zmysel obviňovať len iných. Možno by stálo sa zamyslieť aj nad vlastným zlyhaním. Ja to vnímam ako zlyhanie človeka, ktorý nedorástol na svoju funkciu. Žiaľ, nie kvôli nemu ale kvôli nám, kvôli Slovensku.

Juraj Jevin starosta obce Pusté Čemerné – SAS – www.jevin.sk juraj@jevin.sk

Michalovské noviny potrebujú Vašu pomoc bez ktorej nedokážeme tvoriť kvalitný obsah:

Ďakujeme za každú finančnú pomoc.
číslo účtu: SK19 1111 0000 0012 4695 0000
Názov: dar pre
noviny

Diskusia k článku