KRAJ PRINÁŠA REVOLÚCIU V EKO PESTOVANÍ NA SLOVENSKU

Na taniere východniarov mieria čerstvé lokálne potraviny, ktoré boli vypestované ekologicky a bez fyzickej námahy. Originálny projekt spustil Košický samosprávny kraj, nachádza sa neďaleko Trebišova na elokovanom pracovisku župnej Strednej odbornej školy agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku. Na tamojších poliach vyrástla modelová školská farma. Žiaci sa učia pestovať zeleninu v bio kvalite nielen teoreticky, ale priamo na poli. Slovenským unikátom je zariadenie, ktoré im v tom pomáha. Systém Agrokruh zbavuje pestovateľa fyzickej námahy pri obrábaní pôdy a tú zároveň chráni pred znehodnotením ťažkými strojmi, ako napríklad traktor. Polia, ktoré obrába tento systém, už na prvý pohľad vyzerajú odlišne. Zelenina rastie v riadku v tvare špirály. Na agrotechnický most sa pripevňuje rýľovací stroj, sejačka, hrobkovač, kyprič či ďalšie poľnohospodárske pomôcky, ktoré nespôsobujú eróziu. V Pribeníku nájdete 12 kruhových polí. Prvé plodiny tam žiaci zasadili v jari, ak pomôže aj počasie, v tejto sezóne by mali vypestovať zeleninu v hmotnosti 12 ton. V budúcnosti župa ráta s tým, že bio produkty poputujú do jedální župných sociálnych zariadení alebo krajských škôl. „Cieľom projektu je najúrodnejšie kúsky pôdy obhospodáriť čo najšetrnejšie. Tento systém obrábania môžeme na Slovensku vidieť na troch miestach, avšak iba v Pribeníku ide o prvú oficiálnu verziu funkčného prototypu. Výber miesta na eko a bio pestovanie nie je náhodný. Práve v Pribeníku sú vhodné prírodné podmienky na takýto typ pestovania,“ povedal vynálezca systému Agrokruh Ján Šlinský.

Okrem žiakov Strednej odbornej školy sa na projekte podieľali aj študenti Strednej priemyselnej školy strojníckej v Košiciach, ktorí pomáhali s výrobou samotných Agrokruhov. Župa chce aj týmto projektom motivovať malých farmárov zakladať si svoje vlastné farmy. Taktiež ukázať mladým poľnohospodárom, ktorí sa tento odbor rozhodli študovať, že aj v Košickom kraji je možné pestovať moderne a šetrne k prírode.

Diskusia k článku