Vychutnajte si splav po rieke Ondava

Leto na Zemplíne je neodmysliteľne späté s vodou. A nie len kvôli Zemplínskej šírave či Vinianskemu jazeru. Spoznať krásy dolného Zemplína je po novom možné aj z lode na rieke Ondava. Košický samosprávny kraj prináša na turistickú mapu atrakciu, aká doposiaľ na Zemplíne chýbala. V rámci projektu Po vode za poznaním rozšírila obec Moravany ponuku vodnej turistiky a na ôsmej najdlhšej rieke Slovenska sa môžu návštevníci už aj splavovať. Vodné splavy nie sú určené len pre úzku skupinu ľudí, z ponuky si môžu vybrať menej zdatní aj aktívni športovci. Rieka Ondava ponúka krátke splavy, ktoré trvajú niekoľko hodín aj dvojdňové výlety končiace v maďarskom Tokaji. Ak máte pred vodou rešpekt, pomôžu vám vodácki inštruktori, zdravotníci či biológovia. Vďaka sprievodcom je splav bezpečný a navyše, dozviete sa aj o zaujímavostiach tejto časti Zemplína. Vodná hladina je, až na pár výnimočných miest, pokojná, takže splav si môžu vychutnať aj rodiny s deťmi.

Požičovňa lodí sa nachádza v obci Moravany pri brehoch Ondavy. K dispozícii je deväť lodí, ak by ste sa vybrali na dlhší výlet, požičať si môžete aj stan. Kraj si od novej atrakcie na Zemplíne sľubuje rozvoj ekoturizmu aj podporu miestnych služieb. Už počas prvých dní od spustenia tejto novinky si vodný živel vyskúšali stovky návštevníkov. Rieka Ondava ponúka okrem splavovania aj možnosti na kúpanie či cykloturistiku po ochranných hrádzach.

Ak chcete zažiť vodnú turistiku aj inak ako z plážového ležadla pod slnečníkom, rieka Ondava ponúka skvelé možnosti na relax aj adrenalínový zážitok. Nie nadarmo má aj samotná obec Moravany vo svojom erbe čln, modrú hladinu a muža s veslom. Voda je s týmto regiónom spätá od nepamäti a dnes, vďaka novým atrakciám na Ondave, naberá vodná turistika na Zemplíne druhý dych.


Projekt bol zrealizovaný vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja z programu Terra Incognita.

Diskusia k článku