58. otvorenie 100 jarných kilometrov

jvm1012

Hoci podľa kalendára boli ešte len tri dni po jarnej rovnodennosti v prírode to ale vyzeralo akoby jar už mala polovicu za sebou. Početná skupina členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk aj s novoprijatými mladými nasledovníkmi sa zúčastnila prvej jarnej vychádzky už tradične na hrad Brekov. Jedno z najstarších podujatí organizovanej turistiky v KST sa začalo v r. 1957. Hrad bol postavený na mieste predveľkomoravského hradiska z 8. – 9. storočia a prvýkrát sa spomína ako castrum Barkó v r. 1307.

Zruinovaný bol vojakmi Imricha Tökölyho v r. 1684 odkedy sa na 280 m n. m. vysokom kopci čnejú iba jeho obnažené hradby, ktoré však v poslednom období prechádzajú rozsiahlou rekonštrukciou. Mrzí nás len, že tento hrad azda jeden s posledných na Slovensku nemá ešte svoju turistickú známku (www.turisticke-znamky.sk). Prechádzajúc rovnomennou obcou ako hrad ich upútala umelecká práca v starom strome, z ktorého zostal len peň, v ktorom umelec vystrúhal tváre. Ešte pred začiatkom výstupu popri dedinskom jarku, či skôr smradľavej špinavej stoke ich z čista jasna prekvapil dážď. K potešeniu duše aj očí však len naplno rozkvitnutý zlatý … Pokračujú ďalej po nevýraznej, zrejme dávno neobnovenej žltej turistickej značke a miernym stúpaním po ceste s priečnymi rigolmi na odvod vody a sú v sedle pod hradom. Tu pri upravených dvoch prameňoch, žiaľ po suchej zime len s kvapkajúcou vodičkou, peknom prístrešku a murovanom ohnisku sa postretalo okolo 250 priateľov prírody. Že je to už veľké nadregionálne stretnutie svedčí aj prítomnosť účastníkov nielen z Michaloviec a Strážskeho, ktorí s touto tradíciou začali ale aj zastúpenie okresov Snina, Humenné, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, či Košíc. Už neodmysliteľnou súčasťou sú aj cykloturisti, medzi ktorými mal zastúpenie aj náš NM KST T. Naši členovia vybehli kúsok (akože ináč, no na vlastné nebezpečenstvo) na rozrumený hrad, ba aj na neďalekú jaskyňu Veľkú Artajamu, hlbokú 48 metrov, no nazreli i do pre turistov upraveného kameňolomu. Po slávnostnom otvorení, poopekaní všakovakých „lakociniek“ účasti na rôznych športovo zábavných hrách sa časť nášho osadenstva vedená skúseným turistom členom nášho NM KST T Mirom Baraniakom vydala na ďalšiu púť. Prešli cez tri údolia dedín Závadky, Mysliny a Brestova ako aj cez tri kopce Hanovo (232 m n. m.) s 360º výhľadmi, Chrástky (230 m n. m.) a Sihotok (330 m n. m.). Neďaleko nad obcou Brestov v lokalite Tulčová si obzreli mohylu grófky Antonie Vandernath, vybehli ešte na lúku zvanú Holá Hora s ideálnym pohľadom na mesto Humenné, v ktorom túru ukončili. Ku cti našim turistom no zároveň ochrancom prírody patrí aj rozhodnutie cestou vyčistiť od civilizačného odpadu, čo vládali so sebou uniesť.

            S veľmi dobrým pocitom príjemnej únavy a relaxu v krásnej časti prírody Zemplína sme začiatok turistickej jari, no už pri letnej teplote 22 ºC a pripekajúcemu slniečku k spokojnosti všetkých ukončili.

 

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce

 

Miroslav Baraniak

člen NM K ST T

{yoogallery src=[/images/obr2/sport/turistika/100] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[udolie]}

Diskusia k článku