IUVENTA Michalovce – ŠKP Banská Bystrica 28:22

Stretnutie 22. kola spoločnej slovensko – českej súťaže hádzanárok ( WHIL )

 

V poslednom kole základnej časti Iuventa potrebovala získať aspoň bod, aby obsadila konečné druhé miesto po základnej časti. Tento zápas však mal aj ukázať, ako sa domáce mužstvo dokáže vysporiadať so stratou zranených hráčok. Zranené sú Kalaninová, Dittelová, Cinová, Horňáková a Fajčáková. Pre niektoré z nich sa už tohtoročná sezóna skončila a nezapoja sa do súbojov v Play Off. Zvedaví boli aj domáci diváci, veď okrem 4 hráčok (a brankárok) zvyšok mužstva tvorili Michalovské dorastenky. Iuventa síce inkasovala ako prvá, ale mala veľmi dobrý úvod do zápasu. Domácim sa darili rýchle prechody z obrany do útoku a z protiútokov skórovali. Zo začiatku sa Michalovciam darilo skoro všetko o čo sa pokúsili. V 6. min. už odskočili Bystrici na 5:1. Ako by tých zranení nebolo dosť. V 6. min. sa zranila aj Rubtsová a zvyšok zápasu už sledovala len z lavičky. Michalovce však hrali aj naďalej veľmi dobre a podržala ich aj brankárka Kudročová. Aj jej zásluhou po 10 minútach svietil na tabuli stav 8:2. Skúsená Tobiášová držala vodcovskú úlohu a viedla domáce omladené mužstvo. Na krídle výborne zahrala Hriciková, ktorej sa podarilo nastrieľať Bystrici 10 gólov. Postupne sa pridávali aj ďalšie hráčky. Prvý polčas sa niesol v neustálom tlaku domácej IUVENTY a nemohúcnosťou Bystrice. Hosťujúce hráčky nevedeli nájsť kľúč na agresívnu domácu obranu. 3 sekundy pred koncom prvého polčasu sa pokúsila prekvapiť brankárku hostí hodom cez celé ihrisko domáca Fajčáková. Brankárka hostí však strelu chytila. Fajčáková nemala počas sezóny veľa príležitostí, ale tento zápas odohrala naozaj dobre. Bolo ju vidieť všade, aj v obrane aj v útoku. Polčas skončil stavom 17:7.

V druhom polčase domáce hráčky pokračovali v dobrej hre a neustále zvyšovali svoj náskok. Na ich góly dokázala odpovedať iba Bystričanka Hromová, ale aj tá sa v 41. minúte zranila a zápas nedohrala. Keď sa k tomu pridá fakt, že Bystrica prišla prakticky bez svojej lavičky (na lavičke sedela len 1 striedajúca hráčka a 1 brankárka), zdalo sa, že domáce hráčky im uštedria debakel. V 15. min.  svietil na tabuli stav  27:14. Vtedy však prišiel neuveriteľný výpadok domácich. Prestalo sa im dariť. Nasledovali série neúspešných útokov. Nedarili sa im kombinácie v útoku a ani strely z dobre vypracovaných pozícií. Strácali lopty ešte aj v strednom pásme, pri prechode do útoku. Hráčky hostí sa naopak chytili. Začalo sa im dariť v útoku a s narastajúcim časom postupne sťahovali náskok domácich. Domáce strácali sebavedomie v útoku a Bystrica ho naopak s každým streleným gólom získavala. V 23. min. už bol stav 27:21 . V 25. min rozhodca nariadil 7-metrový hod. Tobiášová ho nepremenila ani na dva krát, keď sa jej podarilo chytiť odrazenú loptu. Gól sa domácim podarilo dať až v 59. min., keď skórovala Jenčíková. Zápas sa skončil stavom 28:22. Mladé hráčky, ktoré v ňom dostali priestor nesklamali. Mladé mužstvo zaujalo agresívnou obranou a rýchlym ťahom na bránu. Bude zaujímavé sledovať mladé hráčky ako sa dokážu vyporiadať s psychickým tlakom, ktorý na ne čaká v zápasoch Play OFF proti skúsenejším celkom.  

Po zápase domáce hráčky za potlesku divákov prevzali strieborné medaily za druhé miesto po základnej časti. Na oslavy však neostáva veľa času. Už v utorok a stredu privítajú doma ŠKP Bratislavu v prvých zápasoch Play OFF.

Zostava domácich:
Kudročová, Krajcárova, Fajčáková 4, Hriciková 10/1, Rubtsová 1/1, Bačíková 3, Piskayová 2, Tobiašová 4, Wollingorová, Jenčíková 4, Zemánková

napísal: L. Boka

Diskusia k článku