Peter Králik – na domácej pôde

kralik3
kralik2Výstava v galérii SUBTEREN potrvá od 11.4.2008  do 12.05.2008
Peter Králik /*1981 Michalovce/  vyštudoval v Ateliéri Slobodnej kreativity u prof.Bartusza. (katedra výtvarných umení a intermédií, TU Košice).
Vstúpil do povedomia ako zakladateľ  pojmu AGROART. Agroart znamená sebavyjadrenie cez rastliny  (pôdu). Netají sa blízkym vzťahom k faune hlavne  flóre. „Spolupracuje“ so slnečnicami – vzbudzujú v ňom rešpekt, pretože z malého semienka dokáže vyklíčiť vysoká rastlina. Na základe návštevy slnečnicového poľa vznikla aj séria fotografií s názvom Agroart. Založil Stranu Železných spolu s Jánom Vasilkom (vznik *2003),  ktorá je fascinovaná romantizmom a poľnohospodárskymi strojmi. Králik  v nej predstavuje „intímnejšiu“ produkciu hnutia. Námety jeho diel sú reflexiou vzťahov človeka a prírody, ktorá človeka inšpiruje, pomáha mu prežiť. Striedanie ročných období prirovnáva k životu človeka (od “jarného“ narodenia až po „zimnú“ smrť). Vo svojich dielach pripomína spätosť s prírodou, jej nezameniteľné tvary, a pohľady z vtáčej perspektívy (obrazy), práce na poliach atď. Odra v nich svoju lásku k zemi, pôde. V najnovšej sérií fotomontáži sa presunul na  červenú planétu kde sa snaží s poľnohospodárskou technikov zúrodňovať pôdu. V najstaršej video inštalácii (na tejto výstave) si môže každý návštevník skúsiť prechádzku autorovými nohami. V roku 2005 rozoslal po slovenských galériach balíky pravého východoslovenského sena s výzvou zaradiť ich do zbierok umenia.

Králikov tvorivý program Agroartu balansuje na základoch enviromentu a land-artu. Na výstave sa predstaví maľbou, objektom, digitálnymi kolážami a videom. Pestrý výber s jeho „agroart“ tvorby od roku 2003 až po dnešok.

Kurátor výstavy  Ján Vasilko

V priestoroch galérie SUBTEREN.

Organizátor výstavy: ZEMPKULTURA občianske združenie Michalovce

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/subteren/kralik] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Peter Králik – na domácej pôde]}

Diskusia k článku