Separácia odpadu na našej ulici


Už pár rokov sa zamýšľam nad čudným spôsobom, akým sa separuje odpad na našej ulici. Ulicu tvorí niekoľko bytoviek, 15 vchodov. Spolu je tu rozmiestnených 17 kontajnerov na zmiešaný odpad. (vďaka aspoň za tie). A aby ste si nemysleli, máme nejké aj na separovaný odpad. My totiž ideme s dobou, my SEPARUJEME.

 

Čo na tom, že len 4 pre celú ulicu?  A aj keď sú umiestnené v relatívnom strede, pre väčšinu vchodov sú príliš ďaleko. Podľa pravidla: “Ak chceš separovať , tak si šľap!“ Doslova a do písmena tí, ktorí sa rozhodnú separovať, to budú mať na našej ulici poriadne ťažké. Aj keď sa tu niekto separovať rozhodol, tak cestou ku kontajnerom 3x premýšľa, či nehodiť odpad len do najbližšieho kontajneru na zmiešaný odpad.

 

Viem, že to nieje problém dnešného mestského zastupiteľstva. Táto situácia tu už pretrváva dlhé roky. Sám nie som žiaden ekologický aktivista, ale podobné “riešenia” mi dosť vadia. Aj keď uznávam, že je to lepšie ako nič, celé to vyzerá iba ako riešenie pre krajšie čísla do výročných správ.
Ulica Kyjevská = separuje.

 

Najväčší gól nastal dnes ráno, keď naši smetiari veselo vysypali kontajner určený na plasty do toho istého auta kde aj kontajnery so zmiešaným odpadom. To je čo za separáciu? To sú tam tie farebné kontajnery len tak? Pre pokoj našich duší?

 

Myslím, že za posledných 10 rokov sa zmenilo aj myslenie ľudí v našich malých Michalovciach. Po vzore väčších miest, po veľkých osvetových kampaniach sú aj ľudia v Michalovciach pripravení separovať. A mnohí by aj chceli, ale nemôžu. Nehovoriac o tom, že sa tu vychováva ďalšia generácia, ktorá to nemá kde odkukať od svojich rodičov.

 

Len tak do budúcnosti by som rád navrhol ďalší možný variant. Čo tak zrušiť všetky kontajnery na separovaný odpad v meste. Stačilo by umiestniť iba 3 z nich, niekde v centre. Možno priamo pri fontáne. A ako by vyzerala tabuľka vo výročnej správe?

Mesto Michalovce = separuje.

Napísal: M. Boka

Diskusia k článku