Pavol Takáč – výstava obrazov

takac3

 

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/zos/takac] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Pavol Takáč – výstava obrazov]}

Zemplínske osvetové stredisko Michalovce a autor Pavol Takáč  Vás pozývajú na výstavu

Plastelinomaľba

05.08 – 15.08.2008 v galérii ZOS Michalovce

 

O autorovi:

Pavol Takáč pochádza z najmenšej obce Medzibodrožia z Novej Viesky. S rodinou žije v Michalovciach, ale tvoriť chodí najradšej do svojho rodiska. Veľmi rád spomína na svojho jediného učiteľa, už nebohého výtvarníka Ladislava Kobáka, ktorý viedol výtvarný krúžok pri ZŠ v Kráľovskom Chlmci.

 

Vtom čase sa ako chlapec venoval perokresbe a tempere. Kreslenie a maľovanie preňho dodnes patrí medzi najkrajšie a najmilšie záľuby.

 

Počas vysokoškolských štúdií v roku 1976 začal skúšať novú techniku tkzv. plastelinomaľbu. Vytvoril zopár obrázkov a ďalej sa venoval štúdiu.

 

Začiatkom osemdesiatych rokov začal opäť tvoriť. Očarila ho olejomaľba, ktorú rozvíjal do roku 2007. Odvtedy sa opäť venuje plastelínomaľbe. Už v názve je pre laika hádanka o akú techniku ide. Autor v nej hľadá i nachádza rôzne možnosti zvládnutia technického i výtvarného, ale aj tematického spracovania. Okrem tejto výtvarnej tvorby sa Pavol Takáč intenzívne venuje drevorezbe. Z tohto ušľachtilého, prírodného materiálu vyrába ozdobné, ale aj praktické predmety, no aj betlehemy a iné plastiky.

 

Verejnosti sa prvý krát predstavil v roku 1984 olejomaľbami na spoločnej výstave v Žatci, kde vtedy pracoval. Svoju prvú samostatnú výstavu mal v Brezne v roku 1988, druhú v rodnej obci v roku 2003 a tretiu v Kráľovskom Chlmci tohto roku. Od roku 2000 je pravidelným účastníkom súťaží neprofesionálnej výtvarnej tvorby.

 

zdroj: ZOS Michalovce

Diskusia k článku