My Mi. – domáci – výstava

mymidomaci5


mymidomaci1Vernisáž výstavy sa uskutoční v pondelok 08.09.08 o 18.00 hod.
Výstava potrvá do 03.10.08

My Michalovčania – domáci

Pár slov

Každý so študentov si hľadá  vlastný vyjadrovací štýl, aj keď sú to mladí ľudia , hľadajú svoju cestu vo vyjadrovaní sa, v rôznych médiách a myšlienkach  spolu ich spája výtvarná tvorba a štúdium na školách.Výstava vznikla zámerné. Je dôležité ukázať sa v rodnom meste doma. Preto aj názov – My Michalovčania – domáci.

Vystavujúci študenti sa prezentujú hlavne  maľbou, grafikou, fotkou a videoinštaláciou. Zastúpené sú tu tri školy  Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Akadémia umení v Banskej Bystrici, a Košická Fakulta Umení. Väčšina týchto studenou  sa zúčastňuje na rôznych skupinových výstavách  na Slovensku i v zahraničí.

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/subteren/mymi] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[My Mi. – domáci – výstava]}

O krátky rozhovor sme požiadali J. Džupovú  – jednu z vystavujúcich študentiek.

V pozvánke na Vašu spoločnú výstava sa píše:  “ Je dôležité ukázať sa v rodnom meste doma.“ . Prečo?
Asi hlavne preto lebo sú tu naši blízki ľudia. Ak mám hovoriť za seba , tie obrazy sú často adresované konkrétnym ľuďom, ktorí tu žijú. Niekedy keď som s nimi tak ma napadajú tie veci, ktoré potom maľujem, keď s nimi niesom. Je dôležité spracovať domáce prostredie do obrazov.

Ak by sme to vzali trochu zo širšia. Čo pre teba Michalovce znamenajú? Niekto by povedal diera, niekto útulné mesto. Aký máš  z nich pocit Ty?

Je to taký rozmer toho domova. Nemohla by som ísť pracovať niekam inam. Tie moje témy sú výsostne domáce, možno o nejakých koreňoch. Neviem to poriadne vysvetliť.  Striedajú sa dni keď Michalovce nenávidím s dňami keď ich úplne milujem.

Je táto michalovská výstava pre Teba niečím špecifická?

Teším sa, že sme sa tu stretli viacerí študenti umenia. Ani ich všetkých nepoznám. Tak som celkom rada, že ich mám možnosť spoznať.

 

Diskusia k článku