Slovenská maľba – výstava

slovmal8

 

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/muzeum/slovamal] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Slovenská maľba – výstava]}

Zemplínske múzeum Michalovce a Stredoslovenská Galéria v Banskej Bystrici Vás pozývajú na výstavu:

Slovenská maľba zo zbierok Stredoslovenskej galérie

 

TLAČOVÁ SPRÁVA K VÝSTAVE

Názov výstavy: Slovenská maľba zo zbierok Stredoslovenskej galérie
Miesto výstavy: Zemplínske múzeum, Kostolné námestie 1, Michalovce
Vernisáž : 18. 9. 2008 o 17.00 hod. Kostolné námestie 1, Michalovce
Trvanie výstavy: 18. 9. – 31. 10. 2008

Výstava Slovenská maľba zo zbierok Stredoslovenskej galérie prezentuje  výber z maliarskej tvorby popredných aj menej známych predstaviteľov umenia 20. storočia  na   Slovensku, uchovávaných v zbierke banskobystrickej galérie.

 

Zbierkotvorná činnosť Stredoslovenskej  galérie bola v minulosti sústredená prevažne na osobitosti výtvarného vývoja na strednom Slovensku a na jeho príspevok do vývoja národnej výtvarnej kultúry 20. storočia. V súčasnosti tvorí  maľba približne štvrtinu zbierkového fondu galérie , ktorý sa pravidelne  rozrastá o diela kľúčových autorov súčasnej výtvarnej scény, so zastúpením všetkých regiónov Slovenska.

 

Výstava sa zámerne orientuje na prezentáciu menej známych diel významných autorov a dáva priestor aj  maľbe neemblematických osobností dejín slovenského umenia, zastúpených v zbierke. Koncepcia výstavy nevychádza z chronológie ale ponúka pohľad na viaceré témy a motívy (zátišie, krajinomaľba, figúra, portrét), prostredníctvom diel autorov začiatku storočia (20. roky 20. stor.), autorov Generácie 1909, autorov povojnovej Generácie 1919, Skupiny Mikuláša Galandu. Výber ukončujú ukážky z obdobia po 60.rokoch. Zahŕňajú výtvarné polohy geometrickej abstrakcie, konceptuálnej maľby, experimentálnej a expresívnej maľby a postmoderny v slovenskej maľbe.

prezentovaní autori:

Janko Alexy, Szabó Július, Weiner Kráľ, Jozef Kollár , Ester Šimerová, Milan Laluha, Eugen Lehotský,Milan Mitrovský, Albert Nyáry, Peter, Matejka ,Ľudovít Csordák, Július Flaché , Miloš Alexander Bazovský,  Mikuláš Galanda, Ladislav Guderna, František Gyurkovits, Edmund Gwerk, Anton Jasusch, Daniel Brunovský, Stano Černý, Alojz Klimo,  Vladimír, Kompánek, Vladimír Popovič, Rastislav Podoba, Laco Teren.

 

zdroj: Zemplínske Múzeum Michalovce

Diskusia k článku