Iuventa Michalovce – Levanger HK 29:28

 

 

Iuventa Michalovce - Lucia Tobiášová Iuventa Michalovce - Alžbeta Tóthová Iuventa Michalovce - Viktória Škľaruk Iuventa Michalovce - Zuzana Piskayová
Iuventa Michalovce - Tobiášová, Škľaruk a Weibelová Iuventa Michalovce - Lucia Tobiášová a Viktória Škľaruk Iuventa Michalovce - Lucia Tobiášová Iuventa Michalovce - Birkušová, Škľaruk, Tobiášová
Iuventa Michalovce - Kudročová, Birkušová, Škľaruk Iuventa Michalovce - Anna Dittelová-Obšatníková Iuventa Michalovce - Piskayová, Škľaruk Iuventa Michalovce - Sylvia Jenčíková
   foto: REGZEP.sk

 

 

ŽENY – PVP – osemfinále

Iuventa Michalovce – Levanger HK 29:28

po polčase  (16:15)

 

Michalovčania v posledných dňoch nemajú núdzu o dôležité športové zápasy. Jeden z týchto športových sviatkov sa konal aj v sobotu 07.02. v športovej hale Zekon. Hádzanársky klub Iuventa Michalovce v osemfinálovom kole PVP hostil svojho nórskeho súpera Levanger HK. V minulej sezóne sa Iuvente práve cez tento klub podarilo postúpiť do ďalšieho kola. Pohárové zápasy sú však špecifické, okrem aktuálnej formy rozhodujú detaily a šťastie v každom zápase. Všetky štatistické a papierové predpoklady idú v týchto zápasoch bokom.

Aké prvé sa ujali vedenia Nórky a až do 6. min. sa Iuventa len doťahovala. Potom prišlo 2 minútové vylúčenie Susann Iren Hall a domáce sa chytili šance. Po góloch Obšatníkovej a Tobiášovej už v 8. min. viedli 6:4.  V 9. min. dostala dlhú prihrávku cez celé ihrisko Horňáková. Nórska brankárka vyštartovala proti lopte, ale podbehla ju  a Horňáková pohodlne skórovala do prázdnej brány. (7:4) . V 11. min. druhý dvojminútový trest dostala Iren Hall. Na ľavom krídle si dvakrát medzi si sebou vymenili loptu Jenčíková s Tobiášovou. Dokonale rozhodili obranu Levangeru a Tobiášová zvýšila na rozdiel piatich gólov (9:4) .  Začalo to vyzerať, že Iuventa si s Nórkami poradí bez väčších problémov.  Hostia si však vzali oddychový čas a po ňom sa obraz hry výrazne zmenil. Nórky predsa necestovali takú diaľku, aby tu predali kožu zadarmo. Začali s agresívnejšou obranou. Domácim sa prestala dariť streľba a rýchle protiútoky pochytala nórska brankárka. V 16. min. bola vylúčená domáca Tobiášová a počas presilovej hry sa Nórky na Iuventu dotiahli. V 18. min. bolo po góle Iren  Hall 9:9. Začínalo sa odznova a naťahovanie o jeden – dva góly trvalo až do konca zápasu. V 20 . min. sa peknou individuálnou akciu blysla Piskayová. (12:10) . V 25. min.  po faule na Obšatníkovú  premenila 7m hod Tobiášová (14:13).  V útoku Nórky  viackrát prekvapili, keď najprv naznačili strelu a potom ľahkou loptou prehodili domáce brankárky. V 29. min. Iren Hall dostala tretí 2.min. trest a nasledovala červená karta. 30 sekúnd pred koncom polčasu Tobiášová strelou pomedzi nohy stanovila stav polčasu na 16:15.

Účet druhého polčasu samostatnou akciou otvorila Piskayová. Na opačnej strane trochu nešťastne inkasovala Harišová, keď sa lopta od brvna odrazila do jej hlavy a následne do brány. (17:16) .  V zapätí chytila Nórkam rýchly protiútok. V 35. min. dostala 2. minúty Hricíková. No zásluhou dobrej obrany a gólmi Jenčíkovej a Obšatníkovej si domáce stále udržiavali 2 gólový náskok.  Hlavne góly Obšatníkovej nás držali vo vedení. Ostatné domáce hráčky mali v týchto chvíľach problém nájsť recept na dobrú obranu a výborne chytajúcu brankárku Levangeru. Po ďalšom góle Obšatníkovej v 44. min. si tréner hostí za stavu 23:20 vyžiadal oddychový čas. V 45. min.  Sara Kristina Andersson premenila 7m hod. Následne mali Nórky 3 dobré strelecké šance, ale Iuventu  podržala Kudročová. V 51. min. sa domácim podarila pekná akcia. V obrane obetavo hrajúca Horňáková zachytila loptu a prihrala Piskayovej, tá zasa do úniku Hricíkovej. Domáce opäť odskočili na rozdiel 3 gólov. Potom však prišli chvíle Levangeru. Šnúrou 3 gólov sa dotiahli na Iuventu. V 28. min. dostala červenú kartu za faul odzadu domáca Viktória Škľaruk. Z nariadenej sedmičky sa Sara Kristina Andersson nemýlila a Nórky zrazu 2 min. pred koncom viedli .(27:28). V dramatickom závere Tobiášová v obrane získala loptu a prihrala Hricíkovej, ktorá vyrovnala na 28:28. 30 sekúnd pred koncom za vyrovnaného stavu útočili Nórky za obrovského piskotu celej haly.  Domácim sa opäť podarilo ubrániť a získať loptu. Horňáková poslala dlhú prihrávku na Weibelovú a tá bola pri streľbe faulovaná. 7m hod na radosť celého hľadiska Tobiášová premenila a strhla víťazstvo na stranu domácich. (29:28)

Víťazstvo je na svete, avšak jednobodový náskok nič nerieši. Zápas na palubovke súpera bude určite oveľa náročnejší. Nórky sa predviedli atraktívnou hádzanou. Hrali agresívne v obrane a tvorivo útoku. O tom, že to bol veľmi bojovný zápas svedčia aj dve červené karty a množstvo vylúčených na oboch stranách. Diváci vo vypredanej športovej hale si určite prišli na svoje a neodchádzali domov sklamaní.

V nasledujúcich dňoch sa Iuventa v stredu 11.2. predstaví na palubovke Olomouca, v predohrávanom 16. kole WHIL. Priamo z Olomouca cestuje do Nórska. V sobotu 14.02.2009 o 16.00 sa v odvete predstaví na palubovke Levangeru a zabojuje o postup. Držíme palce.

napísal: L.B.

Góly Iuventa Michalovce:
Obšatníková-Dittelová 10/1, Tobiášová 9/5, Jenčíková 3, Hriciková 2, Piskayová 2, Horňáková 1, Birkušová 1, Weibelová 1

Góly Levanger HK:
Sather 7, Andersson 5/4, Johansson 4, Berget 3, Salomonsen 2, Balsanti 2, Andenes 2, Hall 2, Aruhild 1.

Pok. hody: 6/6 – 4/4
Vylúčené: 3 – 6
ČK Iuventa: Škľaruk (za faul od zadu)
ČK Levanger: Hall (za tri vylúčenia)

Rozhodovali: Cvetko, Kavalar (Slovinsko)
Návšteva: 1100 divákov

Michal Lukačín, tréner Iuventy po zápase:

"Ak si niekto myslel, že k nám príšiel nejaký ľahko zdolateľný súper, ktorého ľahko zvalcujeme, ten sa veľmi mýlil. Prišlo k nám jedno kvalitné družstvo, ktoré ukázalo, čo je to sila nórskej hádzanej a ktoré s nami dokázalo zahrať vyrovnanú partiu. Som rád, že v tejto vyrovnanej partii sme napokon dosiahli víťazstvo, aj keď len jednogólové. Budem rád, keď aj v odvete zahráme minimálne rovnako vyrovnanú partiu ako dnes, čo by nás až do konca držalo v hre o postup. Škoda, že za veľmi nádejného stavu 9:4 v 12. minúte sa prejavili naše hluché miesta a nenašla sa hráčka, ktorá by zobrala na seba zodpovednosť a priniesla do kolektívu viac kľudu a pohody. Zbytočne sme stratili sľubný náskok a dovolili súperovi hrať s nami vyrovnanú partiu."

 
Štatistiky a komentár trénera po zápase zdroj : IUVENTA Michalovce
 
Súvisiaci článok:

Diskusia k článku