Najstarší presbyter

 

 

O. mons. J. KniežoVo veku 93 rokov zomrel koncom januára 2009 o. mons. Jozef Kniežo, najstarší gréckokatolícky  kňaz Košickej diecézy (titulárny kanonik). O. mons. J. Kniežo bol dlhé roky predsedom Spolku sv. Cyrila a Metoda, okresný dekan a  vyše 30 rokov správca farnosti vo Vysokej nad Uhom.

 

Prežil bohatý a strastiplný život . Z dôvodov rozbitia bývalého Československa študoval na troch teologických fakultách – v Mukačeve, Olomouci a Prešove. Krátko po zahájení účinkovania ako presbyter/kňaz/ bol v r. 1950 z Vysokej nad. Uhom vyvezený , internovaný v Podolínci a Hlohovci, neskôr násilne aj s rodinou vysťahovaný do českého pohraničia, kde niekoľko rokov pracoval ako robotník.

 

Prešovský metropolita, arcibiskup Ján Babjak. - Foto Ing. Boris Voroňák Od 1957 mu bolo dovolené vrátiť sa do Košíc , kde do 1968 pracoval ako majster v stavebnom podniku. V roku 1968 patril k iniciátorom obnovy gréckokatolíckej cirkvi. Po roku 1989 iniciátorom obnovy bývalej Jednoty, teraz Spolku sv. Cyrila a Metoda. Za svoju činnosť si nežiadal žiadne zásluhy, len sa chcel vrátiť na svoje prvé pôsobisko do Vysokej nad Uhom, kde si želal byť aj pochovaný. Napriek prežitým príkoriam bol vždy optimistom, k čomu viedol aj veriacich a spolukňazov.

 

Za gréckokatolícku cirkev sa s ním rozlúčil  Prešovský metropolita, arcibiskup Ján Babjak. 

 

Diskusia k článku