Hokejista Juraj Minčák – rozhovor

mincak_r2

mincak_r4Juraj Minčák (1984)

V minulej sezóne odohral za Duklu Michalovce 46 zápasov.  Zapísal si dovedna 44 kanadských bodov za 22 gólov a 22 asistencií. Stal sa najproduktívnejším hráčom tímu. V budúcej sezóne 2009/2010 bude obliekať dres českého tímu DUKLA Jihlava. Hokejový klub Dukla Jihlava sa stala 12 krát majstrom Československa. V sezóne 2004/2005 Jihlava vypadla z českej extraligy a v súčasnosti hrá druhú najvyššiu českú súťaž – 1. hokejovú ligu. V minulej sezóne 2008/2009 obsadila 7. miesto v tabuľke. Hlavným trénerom Dukly Jihlava je  Jozef Augusta, ktorý 3 krát priviedol český reprezentačný tím k titulu majstrov sveta.

V predchádzajúcich dňoch bol medializovaný váš prestup do českého tímu DUKLA Jihlava.  Prečo ste sa rozhodli pravé pre Jihlavu?
Môj agent Miroslav Semjan je vo veľmi dobrom vzťahu so športovým manažérom Dukly – Patrikom Augustom. Jihlava zháňala nových hráčov pre budúcu sezónu. Skladajú postupne mužstvo a hľadajú nejaký konkrétny typ hráčov. Agent im ponúkol svojich hráčov, ktorých má k dispozícii. Ukázalo sa, že hľadajú typ hráča ako som ja a pozvali ma na skúšku.

Takže tá prvotná  iniciatíva vzišla z Vašej strany. Zaujímali sa o vás aj iné kluby?
Áno iniciatíva prišla zo strany môjho agenta, ktorý ma ponúkol Jihlave a oni prejavli záujem.  Či som sa dostal do hľadáčika aj nejakých iných klubov to neviem, ale konrétna ponuka neprišla.

Hlavným trénerom Jihlavy je  skúsený Jozef Augusta (1946). Tréner, ktorý dotiahol český výber k niekoľkým titulom majstra sveta.  Ovplyvnilo Vás to nejako pri rozhodovaní?
Ani nie. Od prvého momentu som mal pocit, že sme povahy, ktoré si navzájom nijako neprekážajú. A to bolo to najdôležitejšie. Nieje  tam žiadna osobná prekážka, pre ktorú by sme spolu nemali vychádzať. Tréner Augusta je iste osobnosť a má svoje predstavy o tom, ako by to malo na tréningoch, alebo počas zápasov vyzerať.  Tam neostáva nič iné len sa nejako podriadiť myšlienkam trénera a odrobiť si svoju prácu.

Tešíte sa že vás bude trénovať takto skúsený tréner?
Samozrejme. Bude to zasa nová skúsenosť. Každý tréner je iný a každý má svoje priority, na ktorých trvá. Takže bude to určite zaujímavá skúsenosť.

Boli ste tam zatiaľ len na skúšku, na pár dní, napriek tomu…  ako sa Vám pozdávali podmienky a chod klubu?
Keď som tam prišiel v ten prvý týždeň, bol už koniec sezóny.  Mali tam akurát nejaké kondičné tréningy a tie sa mi celkom pozdávali.  Čo sa týka celkového klubu, tak som zistil, že podmienky ktoré tam majú sú extraligové. Všetko tam klapalo, tak ako to má byť. Či už celkový chod klubu, ale aj starostlivosť o hráčov, všetko fungovalo aj napriek tomu, že už bol koniec sezóny. Uvidím ako to bude prebiehať počas sezóny a ako budem spokojný. Ale ako hovorím podmienky boli na vysokej úrovni.

Zisťovali ste si aj aká tam zvykne byť návštevnosť na zápasoch?
Áno pýtal som sa aj na to. Zvykne tam byť v priemere niečo cez 2000 divákov na zápas.  Ten ich štadión vyzerá byť trochu menší ako u nás v Michalovciach.  My tu máme tribúny trochu vyššie, oni ako by to mali všetko znížené. Majú tam aj miesta na státie za bránou , tým pádom je to kapacitou asi zrovnateľné s michalovským štadiónom.  Videl som posledný juniorský zápas, v ktorom juniori mali už istý postup do extraligy. Prišlo tam vtedy zhruba 800 ľudí a tá atmosféra tam bola ozaj skvelá. Jihlava je hokejové mesto a na tom fanklube a celkovo na obecenstve je to aj vidieť.

Ako sa Vám páčilo mesto Jihlava?
Samotné mesto má asi 50 000 obyvateľov, takže menšie, kľudné, celkom príjemné mesto. Nieje to nič veľké.
Ako reagovala na prestup manželka?
(…smiech)…. O tom sme sa samozrejme rozprávali už dávnejšie. Dohodli sme sa, že v prípade môjho prestupu, ak to podmienky dovolia tak pôjdeme spolu. Podmienky typu, že budeme mať zabezpečené bývanie a podobne. Takže nemala vôbec žiadne výhrady.

mincak_r3Skúste porovnať úroveň 1. slovenskej hokejovej ligy  a 1. českej hokejovej ligy.

Hlavný rozdiel bude asi v tom, že slovenskú ligu nehrajú len profesionálni hráči.  Teda sú tu aj hráči, ktorí okrem toho, že hrajú hokej sú aj normálne zamestnaní a počas dňa sú v práci.  Tam v Čechách, či starí, či mladí všetci sú profíci. Žiadna práca popri hokeji. Jednoducho je to ich job, ktorému sa venujú naplno.  Od toho sa samozrejme odvíja celý prístup a nasadenie hráčov na ľade.  Hráč, ktorý strávil  8 a viac hodín v práci príde na tréning unavený a tá jeho koncentrácia a výkon je samozrejme nižšia ako u hráčov, ktorí prídu na tréning oddýchnutí.  Každý isto vie, že česká extraliga je kvalitnejšia ako tá slovenská,  ak by som to mohol takto porovnať, v podobnom pomere je aj 1. česká a 1. slovenská hokejová liga.

Vznikla tu taká paralela. Do michalovskej Dukly ste sa vrátili po tom ako sa klub rozhodol zakúpiť 1. ligovú licenciu. Teraz smerujete do ďalšej Dukly, ktorá tiež uvažuje nad kúpou extraligovej licencie.
(.. smiech) Je to už raz tak. Som závislý na licenciách. Idem tam, kde sa kupuje licencia (… smiech). Ale nie… O tom, že Jihlava zvažuje odkúpenie licencie od Znojma som sa dozvedel až po podpise zmluvy.  Šiel som tam s tým, že budem hrať prvú ligu. Samozrejme, ak mužstvo pôjde do extraligy a ja tam budem mať stabilné miesto, tak sa tomu nebránim.  Zatiaľ to nieje aktuálna otázka.

Poďme späť do Michaloviec. Ako sa vlastne rodila myšlienka na návrat z Francúzska späť do Michaloviec?
Už počas sezóny vo Francúzsku som sa rozprával s terajším prezidentom klubu J. Kanócom.  Spomínal mi, že sa tu niečo plánuje a majú vážny záujem postúpiť do prvej ligy. V máji som prišiel do Michaloviec a robil som si letnú prípravu spolu s Radom Petruňom. Postupne ako ubiehali dni, prichádzali správy, že sa objavujú noví sponzori a nachádzajú sa nové finančné zdroje.  Potom sa dalo dokopy viacero okolností, ktoré rozhodli. Ja som sa nedohodol na novej zmluve vo Francúzsku. S manželkou sme už vedeli, že čakáme prírastok do rodiny. Rozmýšľali sme, že aj z toho dôvodu bude lepšie ostať prvý rok doma. Navyše s klubom sme sa dokázali dohodnúť na vzájomne výhodných podmienkach. Takže pod vplyvom viacerých okolností  som sa rozhodol pre Michalovce.

Ste spokojný s uplynulou sezónou?
So sezónou som vo všeobecnosti spokojný. Mrzí ma však umiestnenie na akom sme skončili.  Určite som do sezóny nevstupoval s tým, že skončíme na 12-tom mieste. To určite nie.  Ja osobne som čakal vyššie umiestnenie, niekde v strede tabuľky.  Po tom, ako sme mali dobrú sériu víťazstiev a výhier po predĺžení sa už zdalo, že sa rysuje celkom dobrý výsledok. Následne však prišla séria prehier a zasa sme sa prepadli. Takže, som spokojný so sezónou, ale mrzí ma to 12-te miesto.

Prekvapilo Vás niečo po návrate do Michaloviec? Či už v pozitívnom, alebo negatívnom zmysle?
(.. ticho) .. Asi ani nie.  Možno by potešil väčší záujem divákov. Pamätám si, keď som ako malý chlapec počas zápasov pil čaj pri mantinely. Z tých divákov, z tej atmosféry sa mi až triasli kolená.  Mali sme síce v tejto sezóne druhú najvyššiu návštevnosť v prvej lige, ale aj tak si myslím, že na Michalovce to bolo málo. Keď sa však pozrieme, že celkovo na Slovensku poklesol záujem divákov o hokej,  tak treba byť vďačný aj za tú návštevnosť, akú sme mali.

Podľa Vás, bolo to rozhodnutie zakúpiť prvoligovú licenciu správne? Občas počúvam vyjadrenia , že klub treba budovať postupne a že si treba postup vybojovať ľade.
Pre divákov je určite atraktívnejšie, ak si mužstvo svoj postup vybojuje a postúpi z nižšej ligy do vyššej.  Ale ak klub má dostatok finančných prostriedkov, tak nevidím dôvod prečo neísť aj cestou odkúpenia licencie.  Tak či tak, musí klub investovať do nákupu nových hráčov. Ak si klub verí, že na to má, že dokáže utiahnuť celú sezónu, tak v tom nevidím žiaden problém.  Áno,  bolo občas vidieť, že klub nebol ešte úplne pripravený na prvú ligu.  Ale predsa len, bol nováčikom ligy. Bol to prvý rok po tej 5-ročnej prestávke, čiže sa to dá do určitej miery tolerovať.

Aj vďaka tomu, že sa zakúpila licencia podarilo sa stiahnuť  silnú generáciu Michalovčanov späť do klubu. Myslíte si, že by sa to klubu ešte niekedy podarilo, ak by to neurobil v tejto sezóne?
V prvom rade si myslím, že v Michalovciach bolo viacero silných ročníkov.  Najväčší problém bol v tom, že Michalovce skončili v prvej lige a tí mladí hráči už nemali kde hrať.  Veľa z týchto chlapcov mohlo hrať teraz v prvej lige, ale vtedy na to jednoducho neboli podmienky. Mnohí vtedy s hokejom skončili, alebo odišli hrať niekam do zahraničia.

Veľa hokejových fanúšikov bolo určite sklamaných, keď sa dozvedeli o vašom prestupe do Jihlavy.
Tak dúfam, že na mňa nebudú mať ťažké srdce.  Počas sezóny som robil, čo som mohol. Veľmi rád  pomôžem Michalovciam aj niekedy v budúcnosti. Ak sa vyskytnú vhodné okolnosti a podmienky ja sa veľmi rád vrátim.

Posledná otázka. Komu držíte palce vo finále extraligy?
Východniar sa vo mne nezaprie. Držím palce Košičanom. Aj keď musím povedať, že ma trochu sklamali tým ako odohrali semifinálovú a štvrťfinálovú sériu. To vôbec neboli tie Košice, ktoré som videl počas sezóny. Po semifinále som na nich trochu nadával, ale teraz im opäť držím palce a verím, že tento rok vybojujú majstrovský titul.

rozhovor pripravil: L. Boka
použité fotografie: MICHAL1.sk

Diskusia k článku