ROBOT sa túži stať človekom

 

{youtube}2STTNYNF4lk{/youtube}NAO je robot francúzskej spoločnosti Aldebaran Robotics. Mal sa stať akýmsi pokračovaním slávneho japonského psa od SONY menom AIBO.

{youtube}XrmrU7P-ysA{/youtube}Vyvojári z MIT Media Lab’s sa zamerali na výraz tváre robota. Vytvorili robota menom NEXI, ktorý dokáže výrazom tváre vyjadriť pocity ako radosť, smútok, prekvapenie, nuda a podobne

HONDA už niekoľko rokov vytrvalo pracuje na svojom modely robota s názvom ASIMO. Z roka na rok zlepšujú jeho motorické vlastnosti. Dokáže komunikovať, rozpoznáva tváre, dokáže prenášať veci, kopať do lopty. Dokáže chodiť po schodoch. Dokonca aj tancovať. Pri behu dosahuje rýchlosť 6 km/h. Rýchlosť však v tomto prípade nieje dôležitá. Omnoho dôležitejšie je, že počas behu sa medzi jednotlivými krokmi obe jeho končatiny dostanú naraz do vzduchu. To je pre udržanie stability robota mimoriadne komplikované. 

{youtube}EzjkBwZtxp4{/youtube}Robot od TOYOTY dokáže hrať na husliach. TOYOTA sa snažila demonštrovať mnohostranné využitie robotov v bežnom živote.

{youtube}M4rgaLW163k{/youtube}MURATA BOY dokáže jazdiť na bicykli . Je úžasné akú má stabilitu. Dokáže v sekunde zastaviť a udržať rovnováhu v stojacej polohe.

{youtube}o3jVWwxNHMc{/youtube}Človek, alebo robot. Túto otázku si v budúcnosti budeme dávať čoraz častejšie.

{youtube}eO9oseiCTdk{/youtube}Ani na zvieraciu ríšu sa vo svete technológii nezabudlo. Viete si napríklad predstaviť vo svojom akváriu ryby, ktorým netreba čistiť vodu?

{youtube}cJuNe50uuzk{/youtube}Dnes si už ani hadom nemôžete byť celkom istý.

pripravil: L. Boka

{loadposition advert3}

 

 

Podobné články:
VIDEO: ŽENY riadia svet
VIDEO: MUŽ – pán tvorstva
VIDEO: Naháči v presile

Diskusia k článku