Absolventi verzus úrady v Michalovciach

Vysokoškoláci po štátniciach verzus úrady v Michalovciach

Absolventi verzus úrady v MichalovciachNiektorí to už majú za sebou, iných to čaká. Štátnice – zakončenie prvého resp. druhého stupňa vysokoškolského štúdia. Je čas, keď kroky študentov smerujú na Úrad práce, socialnych vecí a rodiny v Michalovciach. Predovšetkým študenti, ktorí ukončili prvý stupeň vysokoškolského štúdia, si kladú otázku, či je ich povinnosťou nahlásiť sa na úrade práce, i keď pokračujú do štvrtého ročníka. Poradiť im častokrát nevedia ani na úrade.

V posledných dňoch sa čerství bakalári vybrali na úrad zistiť, či sa majú nahlásiť, či je to vôbec potrebné. ,,Povedala som úradničke, že som počula v rádiu, že to nie je moja povinnosť, ale môžem sa ísť nahlásiť na úrad práce. Kývla plecami, že tak potom to nie je potrebné. Neposkytla mi veľa informácii. Mala som doniesť len potvrdenie o ukončení štúdia. Peniaze mi posielať vraj už nebudú, no keď donesiem potvrdenie o prijatí na druhý stupeň VŠ, pošlú ich dodatočne,“ rozprávala nám Janka z Vinného. S rovnakou otázkou sme prišli aj my. Mladá úradnička nevedela odpovedať, a tak sa nám venovala jej staršia kolegyňa, ktorá odporučila ísť sa spýtať do vedľajšieho bloku – na úrad práce.  A tak sme sa spýtali priamo mladých ľudí, ktorí ukončili VŠ, aby sme zistili, či sú aspoň oni dostatočne informovaní. Dušan z Michaloviec reagoval pohotovo: ,,Stredu som štátnicoval a piatok som bol tam, ale nezaevidoval ma, lebo som mal podanú prihlášku na doktorandské štúdium. Tak mi dali odklad a výzvu na doručenie rozhodnutia, že ak ma zoberú, tak sa nič nedeje, a keď ma nezoberú, tak so spätnou platnosťou ma nahlásia.“

Potvrdenie o ukončení štúdia musíte odniesť na Odbor sociálnych vecí a rodiny. Sociálne dávky už nedostávate, tie sa zrušia. Ale, keďže ste evidovaný ako nezamestnaný, štát za vás platí zdravotné poistenie. Aj Martin z Michaloviec nám potvrdil, že mnoho úradníčok nevie študentom poradiť. Zamestnankyne sa pýtal, či sa má zaevidovať ako nezamestnaný. Odpovedala mu otázkou. ,,Ona je za to platená,“ rozčuľoval sa Martin.

Bakalárka Katka, ktorú sme stretli na úrade v tom mala celkom jasno. ,,Nebudem dostávať peniaze tri mesiace, keď budem pokračovať do 4.ročníka, vrátia mi ich všetky naraz.”  V tomto období nie ste študentom!

Ti, ktorí pôjdu štánicovať až v auguste alebo tí, čo nespravili a budú si to musieť zopakovať, tak majú štatút študenta až do augusta. Platia vám teda aj cestovné zľavy. Niektoré vysoké školy končia semestre inác než ostatné, preto pre ne platia iné pravidlá. Ak ste absolventom takejto školy a bakalárske skúšky absolvujete až v decembri, oznámte to vášmu úradu a nezabudnite doručiť papier aj sociálnej poistovni, aby vám nezastavili dávky.

Okrem sociálnej poistovni, nezabudnite na zdravotnú. Jeden z dôvodov, prečo sa zaevidovať na úrade práce ako nezamestnaný je, aby za vás zdravotné odvody platil naďalej štát. Bakalári môžu čakať bez platenia preddavkov až na výsledky prijímačiek. Ak ich nezoberú, budú doplácať. Nezabúdajte, že študentom vysokej školy ste do dňa vykonania štátnej skúšky!

autor: Veronika Cholewová

{loadposition advert3}

Diskusia k článku