Greenpeace bojuje za Zemplín

Aktivisti na ministerstve životného prostedia
Vo štvrtok 4. júna 2009 aktivisti Greenpeace priniesli na nádvorie ministerstva životného prostredia tri sudy.  Podľa samotných aktivistov boli naplnené zeminou z odpadového kanála Chemko Strážske.  Z viacerých štúdií vyplýva, že práve oblasť Strážskeho, Michaloviec a Zemplína je kontaminovaná polychlórovanými bifenylmi (PCB). Kontaminácia postihuje približne 250 000 obyvateľov východného Slovenska. Oblasť je považovaná za najväčšiu postihnutú oblasť na svete.

autor videa: Eugen Korda – SME.sk

O probléme sa vie, no nerieši sa

O tom, že kontaminácia Zemplína PCB látkami je výrazne nad povolené limity sa vie už niekoľko rokov. Štatistiky a výskumy nespochybňuje ani samotné ministerstvo životného prostredia. Viacerí ministri sa zaviazali vyčistiť spomínanú oblasť. Zo zahraničia dokonca prišlo 10 miliónov dolárov na nákup technológií. Ľady sa však nepohli. Peniaze prišli a postupne sa míňajú na konferencie, zasadnutia a pracovné výjazdy. Napriek existujúcim a schváleným projektom však k reálnej dekontaminácii nedošlo. Štát vyčkáva a mlčí.

V Bratislave nebezpečný odpad, na východe sa na tom hrajú deti.

Aktivistom z Greenpeace už došla trpezlivosť a rozhodli sa problém priniesť bližšie ku kompetentným.  Tri 120-litrové sudy naplnili zeminou z voľne prístupného miesta v Strážskom. Sudy následne priniesli na ministerstvo životného prostredia a dožadovali sa stretnutia s ministrom. Minister neprišiel, naopak prišla polícia a aktivistov predviedla na policajnú stanicu. Sudy neskôr prezrel pyrotechnik a odovzdali ich hasičom. So sudmi sa manipulovalo ako s nebezpečným odpadom. Na východe Slovenska na takejto zemi žijú ľudia a hrajú sa na nej deti.

Látky spôsobujú vážne zdravotné problémy

Ako ďalej uvádza denník SME: „Látka spôsobuje ľudom z okolia vážne zdravotné následky, časť detí trpí poruchami sluchu, poškodením zubnej skloviny a poruchami správania. PCB látky sa už objavili aj v materskom mlieku, najčastejšie sa však do ľudského tela dostáva cez potraviny. Najviac prostredníctvom tuku zvierat chovaných v zamorených oblastiach.“

O probléme PCB látok na Zemplíne hovorí Juraj Rizman – riaditeľ organizácie GREENPEACE v relácii Lampa – 4.6.2009 – TV JOJ plus. Samotná relácia je pomerne dlhá (aj keď veľmi zaujímavá), má 146 minút. Konkrétnu časť, kde sa Rizman vyjadruje k PCB látkam nájdete v čase od 81:00.

 

pripravil: L.B.

{loadposition advert3}

Súvisiace články:
SME.sk: Aktivistov zadržala polícia. Ministrovi doniesli kontaminovanú zem
SME.sk: Aktivisti: Ministerstvo brzdí ničenie chemikálií
GREENPEACE.org: Greenpeace žiada ministerstvo o vyčistenie Zemplína
GREENPEACE.org: PCB látky  – nebezpečné dedičstvo
TYZDEN.sk: Lampa – 4.6.2009 – TV JOJ plus

Diskusia k článku