Michalovčania uvidia SĽUK aj Komajotu

MichalovceTLAČOVÁ SPRÁVA: Jubilejný 40. ročník Zemplínskeho jarmoku a 50. ročník Zemplínskych slávností sa začne v Michalovciach v piatok 14. augusta a potrvá do nedele 16. augusta.

Vztýčením vlajky mesta pred budovou mestského úradu sa v piatok o desiatej hodine odštartuje pestrý program, ktorý sa bude odohrávať na Námestí osloboditeľov aj Námestí slobody. V ponuke sú už tradičné podujatia, akými sú výstavy záhradkárov a drobnochovateľov, módna prehliadka aj vystúpenia folklórnych súborov zo Španielska, Poľska, Ukrajiny a Českej republiky. Okrem 230 stánkov s obchodnou činnosťou privítame obyvateľov a návštevníkov mesta aj v uličke umeleckých remesiel, kde viac ako dvadsať remeselníkov vo svojich stánkoch predvedie svoje remeslo všetkým okoloidúcim. Medzi najpútavejšie bude určite patriť umelecké drotárstvo, práca krpčiara, výroba strieborných šperkov, krojovaných bábik, pletenie prútených košíkov, tkanie kobercov, ručné maľovanie textilu, výroba perníkov či vyrezávanie píšťal a iných drevených výrobkov. Keramikári sa v prvý deň konania jarmoku pokúsia prekonať Slovenský rekord v točení maxiformy na bábovku.
Neodmysliteľnou súčasťou jarmoku je aj Medzinárodný motozraz sveta motocyklov , ktorý svojou „Spanilou jazdou“ pešou zónou Michaloviec tradične láka množstvo obdivovateľov. Na tohtoročnom zraze sa motorkári pokúsia o prekonanie rekordu z Guinessovej knihy –  v hromadnom gumovaní motocyklov. Vyvrcholením prvého dňa bude koncert Igora Kucera a Zlatých huslí.
V sobotu a v nedeľu sa v rámci 50. ročníka Zemplínskych slávností predstaví  27 folklórnych súborov a skupín s takmer 700 účinkujúcimi v programe ktorý ponúkne pre každého niečo.
V sobotu sa vo večernom programe na Námestí osloboditeľov predstavia Muchovci z Terchovej, Pecnikovci z Detvy, cimbalová muzika Jaroslava Čecha z Uherského Hradišťa a mnohí ďalší v galaprograme „Co tu išče nebulo“. Pre mladšie vekové kategórie je v sprievodnom podujatí slávností pripravené vystúpenie skupín Komajota  a Helenine oči na Námestí slobody.
Pestrá paleta podujatí bude pokračovať aj v nedeľu, kedy sa okrem domáceho folklórneho súboru Zemplín predstavia FS zo Srbska a Španielska. Zlatým klincom programu bude hudobno – tanečný galaprogram folklórneho súboru SĽUK Bratislava.
 
 

Tešíme sa na vašu účasť.

Iveta Palečková, hovorkyňa MsÚ, Michalovce 11.9.2009
 
 
Michalovčania uvidia SĽUK aj Komajotu
 
 
{loadposition advert3}
 
 

Diskusia k článku