Slováci pochodujú alebo reagujú na internete

Slováci pochodujú alebo reagujú na interneteSlováci pochodujú alebo reagujú na internete: „FACEBOOK: Som proti vyčleneniu 200 mil. eur na riešenie rómskej problematiky!“

Hoci vládne ustanovenia my, obyčajní ľudia, neovplyvníme, keď máme pocit krivdy reagujeme svojským spôsobom. Dnes sú v móde neškodné pochody, ktoré ale nekončia neškodne. Miernejšia forma prejavu sa vyskytuje na internete. Tá, býva čoraz agresívnejšia. Mnohé extréministické skupiny majú svoje ,,kráľovstvá“ na internete, a tak získavajú ľahšie nábor nových členov.

Sloboda prejavu na internete nemá hranice
Porušenie pravidiel v internetovom svete je ťažko definovateľné. Napriek tomu, že webové stránky  majú svoje pravidlá pri zverejňovaní príspevkov, vytváraní skupín, či kódexy etiky, autori dokážu svoj zámer šikovne zakryť. Vo svojom texte zdôraznia, že nejde o diskrimináciu a špinavú prácu za nich urobia často aj prispievatelia do diskusii.

Maďarov máme radšej než Rómov
Maďarská menšina Slovákom neprekáža až tak ako rómska. Keď sa v médiách preferovala maďarská otázka jednou z reakcií bolo vytvorenie internetovej skupiny Chcem more namiesto Maďarska. Zakladateľ nemal v úmysle diskriminovať túto menšinu, o čom svedčali aj humorné diskusie. Viacerí používatelia internetu sa spoločne zabávali na účet Maďarov. Napriek tomu, že sa v tejto skupine nevyskytli vulgárne spojenia ani tvrdé diskriminačné prejavy, Maďari sa na tom určite nepobavili.

Diskriminácia alebo kritika na vyčlenenie 200 miliónov eur Rómom?
Veľmi ostré reakcie Slovákov sa spustili na rovnakej sociálnej internetovej sieti, kde sa vytvorila skupina s názvom Som proti vyčleneniu 200 miliónov eur pre riešenie rómskej problematiky!

Počet fanúšikov je dnes viac ako 30 tisíc. Niektoré rasistické prejavy nie je možné úplne citovať. Polovica podobných vyhlásení sa zvrháva na rasizmus.
„- Som proti prideľovaniu akýchkoľvek peňazí ľudom, ktorí nepracujú a parazitujú na tejto spoločnosti.“
„- Ak 200 miliónov eur pôjde na ich letenky, tak áno!“

V diskusiách prekáža ľuďom, že Rómovia dostavajú byty zadarmo a mladé páry na ne čakajú alebo sú nútení zadlžiť sa hypotékami. V hromade sťažujúceho sa ľudu sa v skupine ocitajú aj opačné názory tvoriace ani nie 10% z celého obsahu.

Okrem rasistických nadávok prispievatelia dospeli aj k nápadom, ako je služba, ktorá by mala pravidelne kontrolovať hygienu detí a ich návyky. Aj keď sa vláda snaží dostať rómske deti do škôl, nebude to mať žiaden efekt, pokiaľ sú ovplyvnení domácim prostredím a ich výchova je na bode nula. Zlá hygiena, nízka vzdelanosť, vysoká úmrtnosť,  bývanie bez kanalizácie, vody alebo elektriny sa do roku 2013 pokúsi vyriešiť Slovensko 200 miliónmi  eur z európskych fondov.

Internetová skupina vidí riešenie aj v zapojení uvedomelých a vzdelaných Rómov ako mentorov ostatnej rómskej populácie. Problémom je, že tí so svojou horšou polovičkou nechcú mať nič spoločné.

Slováci si myslia, že sú dôležitejšie veci ako investície do rómskej menšiny. Hnevajú sa, že vláda nevyužije tie milióny na zdravotníctvo, školstvo, vedu a podobne. Každý deň pribúdajú na internete stovky názorov. Riešenie len ťažko hľadať. Vláda sa, ale ľudí nepýta ako nakladať s financiami!

 

autor: Veronika Cholewová
ilustračné foto: FOCUS Multimedia
{loadposition advert3}

 

Diskusia k článku