Ing. Milan Mráz – interview

mraz

Ing. Milan Mráz

Prezident hokejového klubu HK DUKLA Michalovce

 

Na začiatok určite nemôžeme obísť súčasnú hernú krízu, ktorá v Dukle vládne. Kde treba podľa vás hľadať jej príčiny?

Spadá tu viacero faktorov. Čiastočná príčina je asi aj v príprave. Skladali sme káder a podarilo sa nám získať viacerých dobrých hráčov. Bohužiaľ máme aj veľa mladých, ktorí niesu po psychickej stránke až tak odolní. Dukla hrá s každým rovnocennú partiu. Dokazuje to zápas s Trnavou, alebo s Piešťanmi. Nemáme zlé mužstvo, len sa nám strelecky nedarí. Góly môžu strieľať hráči, ktorí si veria a sú sebaistí. Teraz už môžem povedať, že nám chýbali hráči, ktorí sú skúsenejší a majú už niečo za sebou. Doteraz sme tu mali len dvoch – troch, ktorí tieto požiadavky spĺňali.

Zo strany vedenia sme urobili v prvom rade obmeny v hráčskom kádri. K družstvu sa pridal Lelkeš zo Zvolena. Z Prievidze prišiel Štefanech, ktorý bol v minulom ročníku najproduktívnejším hráčom I. hokejovej ligy. Z českej Jihlavy sa domov vrátil Juraj Minčák, od ktorého si sľubujeme, že bude veľkým prínosom pre mužstvo. Začal s nami trénovať aj jeden Američan, opäť útočník, ktorý hrával najprv v USA a teraz dva roky v Sokole Kyjev. Je to skúsený hráč, dobrý korčuliar, ktorý by mal byť tiež prínosom, ak by sme sa rozhodli začleniť ho do kádra.

Vedenie hokejového klubu urobilo všetko preto, aby konečne prišli aj tie góly. Neviem, či v prvej lige ešte niekto dokáže poskladať mužstvo s takýmito hráčmi. Ak by sa nám podarilo zohnať ešte jedného kvalitného obrancu, tak by sme mali fakt najlepšie mužstvo v prvej lige. A treba ešte prirátať fakt, že po zotavení Martona budeme mať aj najlepšiu brankársku dvojicu v I. lige.


Aká je atmosféra v klube. Napriek tomu, že sa veľa urobilo na prekonanie tejto hernej krízy, výsledky stále neprichádzajú. Nieje to frustrujúce?

Je zbytočné plakať nad rozliatym mliekom. Keď sa nedarí, tak hľadám v prvom rade možnosti ako môžeme mužstvu pomôcť. Samozrejme, niesom šťastný, keď mužstvo prehrá zápas. Ale súčasne sa vždy  teším na ten nasledujúci, že sa to už konečne zlomí. Pred dvoma týždňami sme si povedali, že už bolo dosť tých prehier. Spočítali sme si naše možnosti, a urobili sme si analýzu kde sa môžeme pohybovať. Zistili sme, že „niesme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci.“… Rozhodli sme sa pritiahnuť  kvalitnejších hráčov, aby sme si to u divákov nepokazili.

Ako vnímate fakt, že napriek nepresvedčivým výkonom sa k vám diváci neotočili chrbtom a stále prídu podporiť Duklu v hojnom počte?

Dovolím si tvrdiť, že máme najvyspelejších a najvernejších divákov na Slovensku. Sledujem návštevnosť aj na ostatných štadiónoch a je vidieť, že sa tam návštevnosť pohybuje v závislosti od výsledkov. Keď sa mužstvám darí, tak príde viac divákov. Keď sa im nedarí,  záujem obecenstva klesá. Naši diváci nás prídu podporiť aj keď sa nedarí. Tento nedeľný zápas, budú mať vstup zdarma. Je to akési  poďakovanie za ich vernosť.  Mne neostáva nič iné len veriť, že hráči sa im odmenia dobrými výsledkami.

Ako vidíte financovanie klubu do nasledujúcich rokov. Nezasiahne finančná kríza aj michalovský hokej?

Správna otázka, správnemu človeku. Pred dvoma týždňami som požiadal riaditeľa klubu J. Kločanku, aby rokoval s hráčmi o dvojročných zmluvách. Chcel by som sa vyhnúť tomu, aby sme museli v júly  opäť hľadať nových hráčov.  Či nás nezasiahne finančná kríza? Ja som v tomto smere optimista. Je tu veľmi dobrá spolupráca s mestom. Za to treba poďakovať hlavne pánovi primátorovi V. Záhorčákovi, bez ktorého by to nešlo. Vedenie mesta vyšlo v ústrety už hlavne tým, že nám dalo do správy zimným štadión. Na druhej strane sa pokúsime rokovať o ďalšej podpore do budúcnosti.  Michalovce sú malé mesto a o priazeň sponzorov sa tu bijú tri veľké športové kluby. Navyše samotný hokej je ako šport najviac nákladný. Aj preto sa kvalitný hokej bez väčšej podpory zo strany mesta dá robiť len veľmi ťažko.

S financiami úzko súvisí aj nejaká dlhodobá perspektíva klubu. Máte nejakú predstavu, kam by sa mal klub uberať povedzme v tom horizonte piatich rokov?

Najdôležitejšie je, aby boli spokojní ľudia, aby mali kde prísť a aby sa tešili na hokej.  Takže nieje tu taká predstava, že sa do troch rokov nájdu financie a postúpi sa do extraligy. Čo by sme tam robili? Kde by sme získali takú finančnú podporu aká je na extraligu potrebná? Ak bude plný štadión a spokojní diváci, mne je úplne jedno, či hráme 1. ligu , alebo extraligu. Tu hrajú hráči kvôli divákom. Mojím merítkom práce je v prvom rade vysoká návštevnosť a spokojnosť divákov. Aj keď veľa bude závisieť od financií, každopádne chceme podávať, čo najlepšie výkony.

Na záver jedna nehokejová otázka. Podnikáte v stavebníctve, ste majiteľ neštátneho zdravotníckeho zariadenia, prezidentom hokejového klubu. V súčasnosti sa dokonca chystáte kandidovať za poslanca do VÚC. Ostáva vôbec čas na rodinu? Ako sa to dá všetko skĺbiť?

Rodina je síce trochu odstrkávaná pri všetkých tých  povinnostiach, ale mám chápajúcu manželku a už staršie odrastené deti, ktorí mi to tolerujú.  Kandidovať som sa rozhodol hlavne preto, aby som mohol získať nejaké peniaze na obnovu štadióna aj z iných zdrojov ako len z nášho mesta. Viete, hokej má dve strany. Športovú a  zázemie. Naše zázemie, je trochu zdevastované a dlhé roky sa okrem nutných opráv do neho neinvestovalo. Je potrebné vybudovať parkoviská, aby sa dalo pred štadiónom slušne zaparkovať. Treba skvalitniť a skultúrniť zázemie pre divákov. To je ten hlavný dôvod prečo som sa rozhodol kandidovať.  Ak ľudia veria , že to s tým hokejom myslím vážne, tak by som mohol uspieť. Začala sa tu hrať prvá liga. Ukázalo sa, že záujem robiť hokej tu je. Návštevnosť divákov potvrdzuje, že to nerobíme až tak zle. Ak by sa nám podarilo skvalitniť aj to zázemie, mohol by byť zimný štadión pekným kultúrnym stánkom. Do Michaloviec by sa mohli vrátiť časy, keď bol deň  hokejového zápasu sviatkom. 

Rozhovor pripravil: Ladislav Boka

Diskusia k článku