Peter Kalmus – Hrdza a báseň – SUBTEREN

kalmus10

 

 

kalmus3Peter Kalmus – Hrdza a báseň – SUBTEREN

 

Vážení priatelia súčasného umenia na Zemplíne,

po mesačnej odmlke Vás tento piatok znovu srdečne pozývame na zaujímavú vernisáž, ktorá bude tentokrát neobvykle spojená s krátkou čítačkou poézie.

Vystavovať bude Peter Kalmus, čítať Ľuboš Bendzák.

pozývame Vás na vernisáž výstavy Peter Kalmus – Hrdza a báseň,vernisáž výstavy sa uskutočni v piatok 7.5 o 18.30 hod. ktorú bude sprevádzať poézia  Luba Bendzáka. Ďalší deň v sobotu 8.5 sa uskutočni druhy ročník premietania videí študentov akadémie umení v Banskej Bystrici – IDM v Michalovciach v Galérií SUBTEREN.

Peter Kalmus:

„…veľkú časť jeho minibytu zapratal teraz bazén s hektolitrami vody. Trochu čudesný pohľad. Takto vznikajú korózne „maľby“ či kresby hrdzou. Odtlačky sa lúhujú týždne a niekedy aj mesiace. Hrdzavé matrice, kovadliny a železný odpad ukladá svojrázny muž do vody a potom čaká, kým sa tekutina odparí. Na záver dielo zakonzervuje. „Moje veci vznikajú aj pol roka. A často sa stáva, že dielo je nanič. Odtlačky nevyjdú tak, ako potrebujem. Potom ide o stratený čas,“ mávne rukou Peter Kalmus, ktorého diela sú zastúpené aj v Slovenskej národnej galérii.

viac na: http://sarm.pluska.sk/sarm/skutocne-pribehy/manzelky-vytlacili-kamene.html

Ľuboš Bendzák:

kalmus2Jeho básne „sa odvíjajú na pozadí samozrejmých javov, až tak samozrejmých, že väčšine z nás unikajú, ale Bendzák im navracia ich pôvodný zmysel pod ich prirodzeným svetlom. Preto nemôže prehliadnuť „krákanie vrany ako bežný ornament“, jeho prednosťou je jemný cit pre detail, všíma si tiene, uvädnutý kvet, trblietanie jari, stôl či jablko. Obzvlášť v časoch rozkývaných hodnotových kritérií je takéto autorské videnie očisťujúce a aj adresnejšie.“

viac na: http://www.lubosbendzakpoezia.estranky.sk/

 

 

ZEMPKULTURA – občianske združenie a alternatívny kultúrno-umelecký priestor SUB -TEREN  Michalovce

http://www.sub-teren.estranky.cz/
http://www.myspace.com/subteren

{yoogallery src=[/images/obr/kultura//subteren/kalmus] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Peter Kalmus – Hrdza a báseň]}

foto: L. Boka

Pridaj komentár