Stratili ste prácu? Pár rád, ako vyžiť z mála

boka

Ak ste sa stratili prácu, pravdepodobne vás to veľmi zaskočilo v prípade, že neboli zjavné dôvody, prečo by ste mali byť prepustený. Mnohokrát sme si ale sami príčinou, prečo nás zamestnávateľ prepustil.  Takže, keď to zhrnieme, existujú objektívne a subjektívne  dôvody, prečo stratíme prácu či už vlastným rozhodnutím alebo je to voľba firmy, v ktorej sme pracovali. Ak firma skrachovala alebo rieši úsporné programy, nemôžeme to poväčšine ovplyvniť. Ak však zlyháme my a opakovane porušujeme pracovný poriadok, veľmi sa čudovať nemusíme, prečo sme bez práce. Na túto tému by sa dalo písať mnoho, ale cieľom tohto článku je skôr pomôcť ľuďom bez práce ponúknuť pár rád, ako sa vyrovnať s novou životnou situáciou.

Pár praktických návrhov, čo robiť, ak máte obmedzený rozpočet:

1. Dôkladne plánujte, urobte si rozpočet tak, že najprv si napíšte na papier zoznam výdavkov, ktoré je nevyhnutné uhradiť, tzv. existenčné výdavky: nájomné/hypotéka, poistenie/dane, inkaso, auto, telefón/v prípade, že ho vlastníte a využívate/, auto /v prípade, že ho vlastníte a využívate/, strava, cestovné. Až na poslednú úroveň patrí zábava/oddych/záľuby a i. Pri každom nákupe rozmýšľajte, či danú vec alebo službu naozaj potrebujete alebo ju len chcete.

2. Zrátajte si mesačný príjem všetkých členov domácnosti a do jednotlivých skupín napíšte sumu peňazí, aby ste si to vedeli dobre rozplánovať.

3. Nakupujte s rozumom:  nekupujte drahšie polotovary, ale radšej základné suroviny /ak je to možné, vypestujte si aspoň časť z nich sami/; nakupujte rodinné balenia, zároveň však triezvo zhodnoťte, či ste schopní ich spotrebovať do času expirácie; nekupujte si drahé značkové veci, skúste zájsť aj do kvalitných second-handov;  sledujte výpredaje;  nakupujte v supermarketoch, kde je väčšinou nižšia cena za potraviny a základné veci; jedlo si pripravujte doma, nestravujte sa často vonku v reštauráciach a vo fast-foodoch.

4. Šetrite elektrinu, plyn, príp.benzín tak, že dodržiavate pokyny výrobcu pri elektrospotrebičoch, naštudujte si zásady šetrenia energiami, o ktorých sa môžete informovať na internete alebo u poskytovateľa plynu či elektriny.

5. Pri plánovaní a spotrebe peňazí spolupracujte ako rodina.

6. Prehodnoťte program, ktorý si platíte za telefón/televíziu či internet.

7. Neklesajte na duchu, snažte sa nájsť si  na začiatok aspoň polovičný pracovný úväzok, prípadne  brigádu; v každom prípade sa neuzátvárajte do seba, komunikujte s okolím a pokúste si nájsť novú prácu, príp. si zvýšte kvalifikáciu; ak vám to okolnosti dovoľujú, vycestujte za prácou za hranice svojho mesta či dediny

V každom prípade určite každý z vás, kto je alebo bol v takej situácii má aj vlastné recepty, ako ušetriť a dobre plánovať, takže ak nejake osvedčené máte, môžete sa o ne podeliť  v diskusii.

 

Diskusia k článku