Ceníte si svoju hlavu pri bicyklovaní? – používajte prilbu!

bajkeri

Milí Michalovčania, zima nám už pomaly, ale isto končí a my si začíname zvykať na teplejšie počasie. Pre mnohých z nás to znamená, že budeme častejšie vonku a nebudeme sa musieť zatvárať v našich „domácich úkrytoch“. Okrem ľudí, ktorí milujú prechádzky, posedenie na terase pri kávičke či pri nejakom drinku sa tu otvára priestor aj pre všetkých, ktorí chcú rozhýbať svoje telá pri obľúbenom športe. Medzi taký okrem in-line korčuľovania, behu, tenisu, futbalu, nohejbalu patrí hlavne bicyklovanie, ktoré je vhodné takmer pre všetky vekové kategórie.

Radi by sme vám poskytli pár rád, ako sa čo najlepšie vybaviť pre tento krásny šport. Okrem vhodného bicykla a kvalitnej obuvi sa odporúča dobre si vybrať cyklistickú prilbu, ktorá sa v poslednej dobe stáva viac ako nutnosťou. Hlava je najdôležitejšia časť ľudského tela a je preto dôležité ju chrániť, či už sa vydáte na cyklistický výlet po ceste alebo mimo nej. Nehoda bez ochrannej prilby môže spôsobiť vážne poranenia s doživotnými následkami, či dokonca smrť. Prilba samozrejme neprináša svojmu užívateľovi nesmrteľnosť, takže keď si kúpite prilbu, neznamená to, že by ste mohli začať bezmedzne riskovať. Prilba je síce nevyhnutná hlavne pre deti, ktorých hlava je ďaleko zraniteľnejšia, ale ochráni aj dospelého cyklistu. Poviete si, no, to je síce pravda, ale ako si vybrať tú správnu. Okrem odbornej konzultácie s predajcom treba mať na pamäti, že helma (prilba) musí na hlave dobre sedieť (mala by držať aj pri rozopnutom remienku). Helma zároveň nesmie príliš odkrývať čelo, ale ani brániť cyklistovi vo výhľade. Pre určenie správnej veľkosti prilby, zmerajte obvod hlavy tesne nad ušami.
 
 
Niektoré prilby majú najviac štítok (šilt). Prilby so šiltom sú určené skôr do terénu, bez šiltu skôr na ceste. Ak neviete, či Vám prilba so šiltom bude vyhovovať, je lepšie vybrať si helmu s odnímateľným šiltom, ktorý môžete kedykoľvek namontovať a demontovať. Farba prilby by mala byť dobre viditeľná, prípadne vybavená reflexnými samolepkami. Niektoré prilby sú dokonca vybavené svetlom a blikačkou. Nespoliehajte sa však, len na toto osvetlenie, svetlo a blikačky nie sú tak výkonné ako osvetlenie na bicykli.

 

Ako používať cyklistickú helmu:

 
1.Majte vždy nastavený obvod hlavy, prilba by sa nemala na hlave pohybovať.
2.Majte utiahnutý remienok. Zapnutá prilba nesmie škrtiť a zároveň nesmie umožniť žiadny pohyb helmy na hlave.
3.Vždy majte prilbu zapnutú! Nezapnutá prilba nespĺňa svoju ochrannú funkciu a pri nehode môže spadnúť.
4.Za jazdy majte prilbu vždy na hlave.
 
 
Po náraze odporúčame prilbu vymeniť za novú. Aj napriek tomu, že nie je viditeľné žiadne poškodenie, ochranná funkcia helmy môže byť znížená.
 
Cyklistická prilba môže byť doplnená cyklistickými okuliarmi pre väčšiu jazdnú bezpečnosť.
 
Cyklistické okuliare slúžia ako ochrana očí proti hmyzu a prachu, ktorý sa pri jazde môže dostať do očí, znížiť viditeľnosť a spôsobiť nehodu a zranenia.
 
Okuliare sú k dostaniu slnečné alebo číre cyklistické. Aj číre mávajú UV filter. Prípadne si môžete kúpiť okuliare s výmennými sadami plexiskiel. Existujú aj cyklistické slnečné okuliare, do ktorých je možné vložiť dioptrické šošovky.
 

Pád z bicykla môže mat hrozne následky

Nestačí mať prilbu len pri jazde po horskom teréne, úraz sa deťom môže stať aj na rovnej asfaltke. Stačí malá chvíľa nepozornosti zo strany rodiča alebo dieťaťa a ste v úzkom kontakte so zemou. V najlepšom prípade si to „odnesú“ lakte a kolená, v najhoršom hlava. Preto je dobré mať pri bicyklovaní so sebou nielen nápoj na pitie, náradie na drobné opravy ale aj obväz. Dôležitý je samozrejme aj zdravotný preukaz.

Ak sa stane, že dieťa padne z bicykla a má krvavé odreniny alebo drobné poranenia, ošetríme ich „starým známym peroxidom“, rany previažeme, pri vážnejšom úraze vyhľadáme alebo zavoláme lekársku pomoc. Ak došlo k úrazu hlavy, bude potrebný röntgen a pravdepodobne aj ďalšie neurologické vyšetrenia (EEG, CT). Rodičom sa odporúča v ten deň dieťa intenzívne sledovať, zobudiť ho viackrát počas noci, zistiť či reaguje primerane, či dobre vidí, odpovedá na otázky a pod. ( aby sa mohlo vylúčiť krvácanie do mozgu)

S bicyklom na cestách A NECEStÁCH

Naša lebka nám poskytuje prirodzenú ochranu len do rýchlosti 10-15 km/hod, pričom čelný náraz v rýchlosti 20 km/hod je už smrteľný. Preto by mali byť cyklistické prilby, ktoré chránia hlavu pri náraze, samozrejmou súčasťou výbavy. Stretnutia cyklistov s motorovými vozidlami totiž vo väčšine prípadov končia tragicky. Prilba zatiaľ nebola na Slovensku povinnou, len doporučenou výbavou, to sa však po našom vstupe do EÚ pravdepodobne zmenilo, lebo v krajinách Európskej únie je prilba na cestách povinná.

 

Ako vybrať SPRÁVNY bicykEL

Najmenším deťom sa kupujú bicykle so stálym prevodom – furtošľapky. Dieťa by malo sedieť na ňom tak, aby nohou dočiahlo na zem. Istota je istota J Bicykle s protišliapacou brzdou sú vhodné pre deti od 5 rokov a bicykle s prevodovkou a prehadzovačkami okolo 9 rokov.

zdroj: Ondrej Hrabovsky

Diskusia k článku