Peter Sabo bojuje proti výrubu michalovského parku

imgp4482

Nedávno na mestsky úrad bola podaná žiadosť o výrub šiestich stromov rastúcich v parku za ôsmou základnou školou v Michalovciach. Žiadosť podal majiteľ susedného pozemku, na ktorom stojí rodinný dom. Podľa jeho názoru dochádza k nadmernému tieneniu jeho pozemku a poškodzovaniu jeho plotu a garáže.  Prinášame Vám rozhovor s ochranárom Petrom Sabom,  ktorý  si myslí, že park je v ohrození.

V čom vidíš problém s naším historickým parkom pri centre mesta?
Na základe skúsenosti z minulého roka, kedy mesto povolilo výrub dvoch stromov v tomto parku, mám obavu, že budú pokračovať výruby aj naďalej. Naše občianske združenie je účastníkom konaní, z ktorých sme sa dozvedeli, že bola podaná žiadosť o výrub šiestich stromov v tomto parku.

Kto podal žiadosť u výrub?
Žiadosť podal vlastník rodinného domu v susedstve parku, ktorému vadí že stromy mu tienia pozemok. Údajne dochádza k zanášaniu odkvapov a má strach, že sa odlomia konáre, prípadne spadne celý strom.

Nemyslíš si, že do istej miery ma aj pravdu?
Jeho pocit môže byť odôvodnený, ale podľa nášho názoru nie je možné riešiť potrebu čistenia odkvapov tak, že sa výrube celý strom. Tiež sa mi nezdá, ak niekto dôvodí tienením, keď býva pri parku. Vzhľadom na jeho obavy by mesto malo stromy ošetrovať a nie ich rovno vyrúbať. Tie stromy majú spoločenskú, kultúrnu a historickú hodnotu pre všetkých obyvateľov mesta. Málokto si uvedomuje že jeden takýto strom vyprodukuje kyslík pre 10 ľudí. Navyše aj Štátna ochrana prírody konštatovala, že stromy sú v dobrom zdravotnom stave a nepredstavujú ohrozenie.

Ako by sa mesto malo podľa teba rozhodnúť?
Mesto už do parku investovalo kopec peňazí. Podľa informácii na stránke mesta stala rekonštrukcia parku cez 10 miliónov korún. Pri tejto rekonštrukcii boli vyrúbané stromy, ktoré určil odborník. Ale minulého roku boli vyrúbané ďalšie dva stromy, pravdepodobne z takých istých dôvodov ako teraz. A tomu by bolo potrebné zabrániť. Mesto by podľa mňa nemalo pokračovať v takýchto nekoncepčných výruboch na základe žiadosti jednotlivcov, ale malo by sa snažiť o ochranu zelene pre všetkých občanov. Takéto postupné orubovanie parku môže nakoniec viesť k jeho zničeniu.

Čo je na tom parku také cenné?
Na parku je najcennejšie to, že tu je!. Vytvára cennú oázu v strede betónovej a asfaltovej džungle. Jasné, mohol by som hovoriť o 37 druhov vtákov, ktoré sa tu vyskytujú, ale myslím si, že najlepšie to vystihuje to, že ľudia sa tu môžu v kľude poprechádzať, posedieť, vyvenčiť psa  a podobne. No to všetko je možné len vďaka tomu, že tu sú staré stromy a že je to relatívne väčšia, ucelená plocha. Vlastne je to len jeden z dvoch parkov v meste.

Čiže podľa teba sa môžu do budúcnosti ozvať aj ostatní susedia, že majú málo svetla a s pôvodného parku ostane len torzo?
Myslím, že takáto hrozba tu je. Práve preto som sa rozhodol proti tomu niečo urobiť. Nechcem, aby o veciach, ktoré sa týkajú všetkých Michalovčanov rozhodoval pocit jednotlivcov. Pri takýchto závažných udalostiach je potrebná verejná diskusia. Mesto by malo mestskú zeleň ochraňovať. To čo ma podnietilo, je práve výrub z minulého roka, ktorý má rovnaké črty. Naozaj nechcem aby postupom času došlo k devastácii tohto veľmi cenného miesta, podobne ako dopadlo napríklad Námestie osloboditeľov, kde väčšinu starých stromov nahradili zakrsnuté, guľatotvaré formy a dlažba. Naozaj chápem, že niekomu tie stromy vadia, ale mesto by malo hľadieť na potreby väčšiny, keďže je to mestský majetok.

Tie stromy tam nevyrástli zo dňa na deň. Ako je možné, že ľuďom to vadí práve v tejto dobe?
Na to neviem odpovedať a myslím, že to ani nechcem pochopiť.

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/sabostromy] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[stromy]}

Diskusia k článku