Grécky večer

daria mobil 010

daria mobil 011

Dovolenka je skvelá vec. Môžete na nej oddychovať a pritom  pozorovať, skúmať a hĺbať nad životom etnika, uprostred ktorého ste si vybrali tráviť chvíle oddychu. Mnohí mi dáte za pravdu, že  Grécko je tým najzaujímavejším a najinšpirtívnejším miestom na svete, pretože  svojím podnebím, množstvom ostrovov, morom, kutúrou, históriou, svojim  myslením, tradíciami, mytológiou, zvykmi, kuchyňou a folklórom, dokáže vytvoriť atmosféru ako stvorenú na  dobitie  energie, aby sme dokázali zvládať počas roka každodenné problémy všedných aj výnimočných dní , pretože  spolu celé ľudstvo ako jedna rodina prežívame jedno veľmi  zvláštne obdobie  ľudských dejín. Jedno veľké dobrodružstvo.V čom?

{youtube}KOIXJ3YWfDY{/youtube}

Množstvo globálneho dlhu je väčšie ako množstvo globálneho kapitálu. A tak sa potápame v dlhoch a nielen niektorí, ale všetci.Spoločnosť zdanlivo stráca svoje ciele, stáva sa cynickou, nemá nijakú perspektívu, akoby len prežívala. Aspoň sa jej to snažia niektoré sily  pôsobiace na tejto zemi vnútiť. V takýchto obrovských zlomoch vznikajú vždy nové civilizácie. Ich začiatok a koniec vynikajúco symbolizuje práve Grécko, kde novodobá cibilizácia začala a zdá sa, že aj skončí, aby z nej opäť povstala    nová spoločnosť ľudí, ktorá musí prejsť katarziou sebapoznania svojej identity.V novej spoločnosti, ktorá vznikne na troskách starej  už nebude „ani grék, ani žid, ale jeden človek, stvorený podľa vôle Boha“.

{youtube}pWLyoP8IUvw{/youtube}

Grékom sa vyčíta, že sú leníví, že siestujú, že si nechcú uťahovať opasky a že sa nevhodne zaujímajú o dianie okolo nich, že štrajkujú proti  nesplatiteľnému dlhu namiesto toho, aby viac robili a starali sa o splatenie dlhu, ktorý im vyrobili ich nezodpovední a predajní politici, chamtiví svetoví obchodníci, a  ľstiví bankárski bossovia z Ameriky. Zaujímavé, že to isté  nikdo nevyčíta američanom, ktorí vplyvom zadlžovacej finančnej politiky FEDu a  gemblérskemu kasínového kapitalizmu na Wall Streete, spôsobili  nesplatiteľný dlh celému svetu. Američania však majú asi jediné šťastie v tom, že ich najväčším veriteľom je Čína, ktorá nechce , aby jej zostal v rukách „Čierny Peter“ bezcenných amerických  dlhopisov. Preto číňania skupujú pokiaľ sa dá všetko na svete a boli by schopní kúpiť aj celé Grécko s jeho dlhmi.

{youtube}8wKFxkkOXO4{/youtube}

Vráťme sa však k téme. Od súmraku ľudskej civilizácie ku gréckemu večeru.

Grécky večer vám  radi zorganizujú v  každom hoteli alebo  v taverne. Môžete si na ňom  oceniť podmanivosť ich folklóru a vychutnať   bohatosť a pestrosť ich jedál a nápojov. Na gréckom večeri   pochopíte mnohé z ich kultúry, zmýšľania, tradícií tým, že sa ponoríte do sveta hudby, spevu a tanca, ktorými vyjadrujú hĺbku svojich citov, ktorými oslavujú dar života podobne ako iné národy.

{youtube}EHZO6NN0WgU{/youtube}

Na gréckom  večeri, som si nevdojak spomenul na záverečnú scénu z filmu Titanik, kde  ľudia bojovali o záchranu vlastného života, zatiaľ čo na palube vyhrávala hudba  podmanivú melódiu “Blíž k tebe Bože , blíž”. V prepychovej časti lode, sa boháči zabávali,  lebo neverili, že loď sa potápa…  Grécky večer, mi  pripomenul súmrak dnešných svetových pomerov, ktoré  povstali i skončia zásluhou gréckej civilizácie, opradenej mytológiou a mystikou, civilizácie, ktorá dala svetu demokraciu, kde  väčšina ľudstva bojuje o prežitie, zatiaľ čo boháči sa  zabávajú lebo neveria, že zem stojí na pokraji  katastrofy, ktorá navždy zmení prežijúcich.

Apropó, viete že   potopenie Titaniku  bol poistný podvod? Ale o tom  niekedy nabudúce. Nebudeme si predsa kaziť grécky večer!

 

S pozdravom „História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“

 

Peter Balog.

 

 

 

 

 

Diskusia k článku