Prosím, vstúpte do pekla!

img_6529

img_6600Vydajte sa spolu s nami na ďalší so zaujímavých výletov, ktorý môžete absolvovať z ostrova Kos z prístavu Kardaména, z bývalej rybárskej dediny, ktorá sa zmenila na prístavne mestečko, ktoré počas leta okupujú hlavne nemeckí a anglický turisti. Nás zastihlo práve nepokojné more po nočnej búrke. Plávať loďou po rozbúrenom mori je zážitok,  ale nie pre ľudí so slabším žalúdkom, preto doporučujem vziať si zo sebou sáčok. Lebo, čo ak pocestujete starou náhradnou loďou ako my, lebo práve v ten deň zobrali licenciu  lodi, ktorá neplatila dane?

{youtube}CA3Ia9843WQ{/youtube}

 

Plavba  loďou na ostrov Nyssiros trvá necelú  hodinu. Nissyros je stále aktívnym vulkánom.  Ostrovu dominuje vrch Polivotis , ktorý zaberá polovičku ostrova. Loď vás privezie do prístavu  a  autobusom sa vydáte smerom  do hôr. Cesta sa kľukatí okolo  veľkých roklín s olivovovými  hájmi, ktoré miestami pripomínajú mesačnú krajinu. Autobus vás privezie až ku kráteru s názvom veľký Stefanos. Okrem veľkého  kráteru je neďaleko veľkého ešte malý kráter, malý Stefanos, ku ktorému tŕeba výjsť do hôr asi pol kilometra.  Akonáhle zídete na dno veľkého kráteru o priemere asi 300 metrov uvidíte nádherné sírové krištály pripomínajúce kvetiny na hroboch a sopečné otvory, z ktorých sa dymí a vrie v nich  povrchová voda. Máme dojem, ako by sme zastali pred bránami  pekla. Prosím,  vstúpte do pekla!

 

{youtube}VaFXYMK07gQ{/youtube}

 

Po poslednom výbuchu sopky  v roku 1933, zostalo žiť na ostrove  Nissyros asi 800 obyvateľov. Starajú sa nielen o olivové háje, ale sledujú seizmologickými prístrojmi vulkán  a hlavne sa živia turistickým ruchom. Po prehliadke vulkánu si  môžete  prezrieť miestny kláštor alebo malebnú dedinu pri prístave a kúpiť si suvenír v niektorom z útulných  obchodíkov, či posedieť si v taverne s výhliadkou na more a dať si chutný biely mandľový sirup so sódou, miestu špecialitu ostrovanov. Komu sa máli,  môže sa ísť do odchodu lode narýchlo  vykúpať na vulkanickú pláž, plnú čiernych okrúhlych kameňov,  opracovaných do dokonalého tvaru morskými  príbojmi. Mnohé z vybraných kameňov zdobia mozaiku schodov a chodníkov v dedinke a vytvárajú tak neopakovateľnú atmosféru, z ktorej vás vytrhne až čas odchodu lode  z ostrova. Ostrov Nissyros sa vám onedlho začne rýchlo strácať z obzoru v lúčoch zapadajúceho slnka v napätom  očakávaní ďalšieho dňa a ďalších turistov, ktorí si  budú chcieť pozrieť  bránu do pekla…

 

{youtube}_xH9SC5MYqY{/youtube}

 

Pri pohľade na pekelnú bránu  vulkánu, človeka nevdojak napadá otázka. Ako je to s tým peklom naozaj? Odpadlícke kresťanstvo ho totiž často spája  s miestom múk pre tých, ktorí neuspejú na Božom súde. Biblia však učí o pekle niečo úplne iné. Hovorí, že do pekla prichádzajú všetci ľudia po smrti. Ako je to možné? Slovo „peklo“ je totiž chybný preklad hebrejského slova „šeol“ s významom „prikryté miesto“, proste hrob.

 

{youtube}pjmlDVnYECo{/youtube}

 

V tomto zmysle sme boli aj my pozrieť  hrob vulkánu, prikrytý ztuhnutou lávou. Miestami sa nám zdalo, že chodíme po gumennej zátke, ktorá sa pod našimi nohami poddávala a hrozila, už vybuchnúť. A kto vie, či  planéta  Nibiru s významom „stretnutie neba a zeme“,  „nepošteklí“ a nezobudí na budúci rok  spiaci vulkán  z mŕtveho stavu v pekle  a Nissyros nám  ukáže  svoju neskrotnú silu, keď  otvorí brány  pekla? Ozaj všimli ste si, že slovo peklo nám už pekne zdomácnelo, že ho  používame  úplne  bežne, hoci to čo v našich mysliach predstavuje, nie je pravda? Darmo, sto krát opakovaná lož, sa stáva pravdou….

 

 

 

S pozdravom „História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“

 

 

 

Váš Peter Balog

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/vlado/grecko3] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[grecko]}

Diskusia k článku