Bruggy, „Benátky severu“

img_8175

Pozývame vás na prehliadku historického mesta Bruggy, ktoré bolo v roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Podoba mesta sa za posledné storočia príliš nezmenila. Bruggy si uchovali svoj  stredoveký ráz a architekturu. Nachádza sa v ňom veľké množstvo gotických stavieb.


Medzi turisticky najatraktívnejšie stavby patrí kostol Panny Márie, postavený v 13 storočí, ktorý je známy svojou tehlovou vežou vysokou 122 metrov, ktorá je druhou najvyššou kostolnou vežou v Belgii/ najvyššiu vežu má katedrála v Antverpách, ktorá je len o meter vyššia/ a zároveň je možno najvyššou tehlovou stavbou v Európe. V tomto kostole je umiestnená cenná Michelangelova socha Márie s dieťaťom.

img_8190

Názov mesta Bruggy vznikol pravdepodobne zo staroseverského slova „bryggia“, ktoré znamená „prístavné mólo“. Bruggy totiž od ranného stredoveku slúžili ako námorný prístav a jeho obyvatelia sa venovali obchodu s Angliou a Škandináviou. Bruggy sa nachádzajú približne 90 km severne od Bruselu a  bývajú často označované ako „Benátky severu“, pretože sú popretkávané sieťou kanálov rieky Rei. Prehliadka mesta spojená s plavbou člnmi po mestských kanáloch je obľúbenou turistickou atrakciou, pre vyše milión turistov ročne. Ponúkame vám fotografie, ako sme si vychutnali návštevu Brugg, „Benátok severu“.

(pb + oh)

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/vlado/bruggi] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[bruggy}

Diskusia k článku