Dvaja priatelia aj po 63 rokoch!

longbeach-california201

Pán Antonič, Vás každý Michalovčan pozná ako predajcu bicyklov. Málokto vie, že za veľkou mlákou máte už 63 rokov svojho najlepšieho kamaráta. Ako sa to stalo?

Po ukončení meštianskej školy v Michalovciach, som nastúpil do učebného pomeru do veľkodrogérie, ktorej majiteľom bol pán Mikuláš Melik. Po troch rokoch učenia som sa stal drogistickým asistentom. Koncom roka 1948 prevzala moc robotnícka trieda a tak došlo k znárodňovaniu majetkov v celom Československu. Zobrali aj jeho drogériu a my sme sa museli rozísť. Pán Melík vlastne nebol Melík, jeho pôvodné meno bolo Moškovič. Keď brali židov podarilo sa mu ukryť. O svoj obchod prišiel po prvykrát za Slovenského štátu, keď mu ho vzali po znárodnení v roku 1948 druhykrát, odišiel natrvalo žiť do USA.

Kedy ste sa znovu stretli?

Asi pred 29 rokmi ma môj bývalý šéf s manželkou navštívil v Michalovciach. Zdržal sa tri dni. Inač mal príbuzenstvo v Prahe. Prišiel z USA, kde pracoval v laboratóriách, čo majú niečo spoločné s vôňou. Ale celý ten čas sme v písomnom kontaktu neustále. Teraz žije San Diegu,  štat California. Manželka mu zomrela. Pred 6 rokmi ma prišiel navštíviť so svojou dcérou a zaťom. Strávili u mňa 3 dni, kde sme sa veľa rozprávali a nevynechali sme aj spomienky na ČSSR. Toho roku oslávil 101 rokov, stále je pri dobre pamäti a ma dobrý rukopis a veľmi dobrý politicky ekonomicky prehľad. Slovensko má veľmi rád, ale žiť tu už nechce.

Vášho vedúceho a priateľa znárodnili, kde ste sa Vy naučili podnikať?

V tej dobe znárodnený majetok pána Baťu inzeroval potrebu  väčší počet vyučených obchodníkov za predavačov. Absolvoval som psychotechnické skúšky, na základe ktorých bol som pozvaný na kurz do Partizánskeho, do slovenského sídla Baťu. Išlo o to, aby predavač poznal tovaroznalectvo a výrobu obuvi vo fabrike. Odborné sa tomu hovorilo, názvoslovie koženej gumovej obuvi. Toto bolo vyjadrené v číslach na každej krabici od topánok. Bola to skvelá škola, mne sa ju  podarilo ukončiť s vyznamenaním .

  • Pán Mikuláš Melík /101 tokov/ a dcéra Jana /63 rokov/ na Long Beach, California-2011

Aké boli vaše nové začiatky po roku 1989?

V apríli 2011 to bolo už 20 rokov, čo sídli moja predajňa na Pasáži-Michalovce. Na svoje si tu prídu aj záhradkári či krajčíri. Začiatky tak ako všade určite neboli jednoduché. Chcel som naplno využiť svoje profesionálne atribúty i finančné možnosti. Prázdnu predajňu som nahádzal postupne svojim tovarom. Tvorili ho najmä bicykle a súčiastky. Postupne som rozširoval ponuku o zbrane, šijacie stroje, elektro a iné. Veľmi rad spomínam na zvlášť úrodný rok 1996 čo sa tyká tržieb, kde sme predali 1200 bicyklov.

Aký mate účinný recept na riešenie pracovných problémov? Máte želanie do budúcna?

Je to neuveriteľné, ale za pultom zočí voči zákazníkovi stojím vyše 60 rokov. A to je dosť dlhá doba, aby som si 100% overil pravdivosť známeho  – náš zákazník , náš pán. Netrúfam si dávať prognózu na také dlhé obdobie, bolo by to nereálne. Môj vzťah k zákazníkovi ostáva nemenný, úctivý. Vždy ochotne poradím a poslúžim. Ak budú pracovné príležitosti, bude sa krútiť aj obchod a teda aj ten môj.

 

  • Rukopis 101 ročného p.Melíka je aj dnes čistý a pevný.

psmo101p-malka

  • Pán Melík a dcéra Jana pred domom v USA.

pmalka dcera jana

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!

Facebook

Diskusia k článku