Mýtus Vianoc!

001

Mýtus sa nikdy nestal,  ale má všeobecnú platnosť. Z tohto pohľadu sú Vianoce najväčším mýtusom. Napriek tomu mu podliehajú ľudia na celom svete, bez rozdielu vierovyznania. Na Vianoce sa začíname pripravovať už na začiatku novembra. Predchádza im zabíjačka, veľké upratovanie, pečenie, veľký nátresk v obchodoch spojený s nakupovaním darčekov, vianočné trhy s vôňou vareného vína, medoviny a perníkov, oslavy Mikuláša či Santa Klausa, posedenia pri kapustnici v práci. A potom hurá každý domov, zvlášť vypravenými vlakmi a autobusmi. Dlho očakávaná magická noc, po zhone príprav je pred nami. Celá krajina, celá zem sa ponorí do polnočného mystéria narodenia Ježiška. Vianoce alebo Kračun, ako nazývali starí Slovania zimný slnovrat !

Žijeme v kresťanskej časti sveta a preto či veríme alebo neveríme v Ježiška narodeného v jasliach, radi sa tešíme z troch dní  pokoja a odpočinku na sklonku roka. Nevadí nám ani fakt, že Ježiško sa nenarodil na Vianoce, ale niekedy začiatkom októbra, keď nocovali i pastieri vonku so stádami oviec, lebo by v období Vianoc nebolo možné ani v Betleheme. Sväté Písma nám zamlčali zámerne presný  deň narodenia záchrancu sveta! Tiež nám nevadí, že Vianoce majú svoj pohanský pôvod v rímskych Saturnáliach, neviazaných sviatkoch hodovania a pitia oslavujúcich boha Slnka Saturna, ktorého nám dodnes  pripomínajú  rôznofarebné gule na vianočnom stromčeku a rozdávanie darčekov. O večne zelenom stromčeku či kríku ani nehovoriac, lebo ich uctievali už starí Sumeri či Peržania.

No a čo?  Veď aj tí,  ktorí nepodliehajú mystike vianoc vedia, že  zimný slnovrat je tu s tále s nami a my s ním. Pred nami je opäť 25. December  a s ním obdobie návratu Slnka. Tento deň bol vždy v solárnom roku  sprevádzaný   obradmi, ktoré znamenali prosperitu, zdravie, šťastie, bilancovanie predošlého obdobia a na základe toho aj želania všetkého dobrého do budúcnosti a najmä zdravia a šťastia, bez ktorých by tento magický sviatok zrodenia Spasiteľa,  stratil svoj význam a lesk.

 

Je to dôležité si uvedomiť  aj preto, že o pár  dní po Vianociach vstúpime  do roka tajuplných vysvetlení konca  Májskeho kalendára  21.12.2012. Tiež stojíme  na prahu apokalyptických  udalostí sprevádzajúcich návrat 10  planéty Slnečnej sústavy Nibiru, ktorých dosah si ani nevieme predstaviť. Kresťania žijúci  v očakávaní Zjavenia  druhého príchodu Ježiša v kráľovstve Božom, nám bez prestania klepú na dvere a  prosia nás: „Zmierte sa s Bohom“! Média a politici bičujú zase našu psychiku do krajnosti rôznymi kauzami, a hrozia finančnými, ekonomickými, sociálnymi a politickými krízami európskeho aj svetového dosahu. Politické elity nás svojimi protichodnými výrokmi každý deň masírujú cez média masovej manipulácie a predostierajú nám vojny nebývalých rozmerov, v ktorých  sa podľa nich ako v katalyzátori  vyriešia všetky problémy a krízy sveta raz navždy a nastane nový svetový poriadok!

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako môže dopadnúť spoločnosť, ktorej hlavné piliere duchovného bytia sú založené na mýtoch? Prečo sú dni ktoré prežívame také kritické? Prečo sme my takí akí sme? Veď všetci sme tým čím sme vďaka tomu, k čomu sa upínajú naše nádeje na zmysluplný život. Ale niekomu veľmi zlému a s veľkou mocou, sa podarilo naše snahy o lepší život  atomizovať. Nikomu sa už  nechce žiť s druhým. Každý má niečo proti druhému! Svet akoby zošalel! Všetci by sme chceli žiť v mieri, bezpečí a v pokoji, ale medzi sebou nie sme schopní žiť v pokoji a láske.  A to aj  napriek úsiliu, ktoré doň  vkladáme.

 

Skúsme sa pri štedrej večeri a nemusíme na ňu čakať až do Vianoc, pomodliť Otčenáš a zamyslieť nad jeho významom pre nás osobne! Je v ňom povedané všetko o Bohu, o nás, o našich potrebách o dnešnej  kritickej prítomnosti i o šťastnej budúcnosti. Skúsme sa zamyslieť o príčine zla aj o tom, ako a kým bude zlo zo zeme aj z  nás samých navždy odstránené! A skúsme si tiež všetci odpustiť, tak ako aj nám bolo odpustené! Stvoriteľ, ktorý je zosobnením lásky,  predsa musí mať pre nás liek na naše uzdravenie! A to aj napriek našej príprave na smutno veselý čas pred nami, ktorým je mýtus Vianoc.

 

S pozdravom „História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“

 

Peter Balog

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!

Facebook
 

Diskusia k článku