Neodkladajte vybavovanie občianskych preukazov a detských pasov

 

Preto je dobré, ak občania v predstihu myslia na to, čo nás môže čakať napríklad o pol roka. Je preto potrebné si uvedomiť, že k plánovaniu dovoleniek a následnému vycestovaniu je potrebný platný cestovný doklad.

Z uvedeného dôvodu by sme chceli upozorniť občanov na to, že nový občiansky preukaz je možné si vybaviť  aj 180 dní pred ukončením platnosti starého občianskeho preukazu. Je všeobecne známe, že najväčší nápor na vydanie občianskych preukazov je práve v čase letných prázdnin a dovoleniek a preto, ak sa občania chcú vyhnúť veľkému počtu ľudí pri vybavovaní dokladov, nervozite a časovému stresu je vhodné si doklady vybavovať práve v zimných a jarných mesiacov, keď  ešte nie je veľký nával občanov na oddelení dokladov. Nakoľko detí nemajú občiansky preukaz, k vycestovaniu nutne potrebujú platný cestovný pas. A práve u detských pasov je stanovená dĺžka platnosti podľa veku len na 2 alebo 5 rokov. Neplatnosť pasov detí  sa zisťuje  najčastejšie pred dovolenkou v letných mesiacoch.

V druhej polovici roka 2012 sa pripravuje vydávanie občianskeho preukazu so zabudovaným elektronickým čipom, čo je základnou podmienkou pre používanie elektronických služieb (elektronický podpis v občianskom preukaze) a viacúčelového využitia čipu pre uloženie iných údajov. Zavedením elektronického občianskeho preukazu nie je poskytovanie certifikačných služieb štátnou inštitúciou, ale len podpora pre zavedenie elektronického podpisu. Vydávanie zaručeného elektronického podpisu budú naďalej vykonávať akreditované certifikačné autority.

 

 

 

Diskusia k článku