Palivové drevo, alebo drevené brikety?

drevene_brikety

Každý z nás sa v tejto dobe snaží ušetriť, tak isto aj ja som uvažoval kde by sa dalo, prvé čo ma napadlo na kúrení, samozrejme máme zavedený plyn. Bývam s rodinou v dome po rodičoch, ktorý prešiel rekonštrukciou s pekným novým teplovzdušným krbom.

Tak som vymyslel, že v ňom budem po večeroch kúriť, informácie od susedov a známych ma rýchlo presvedčili, práce sa nebojím a s plným nasadením som sa pustil do prípravy dreva na zimu. Kúpa malej motorovej píly za 200€, príprava a oprava priestoru na uskladnenie dreva šla rýchlo a bez problémov. Prvé drevo som mal z ovocných stromov z našej záhrady, veľa ho nebolo, tak som po známosti kupil jednu fúru naštiepanej metrovice, čistý krásny buk „vetriesku“ za 460€ asi 10 prm3 s dopravou z Dargova cca 55km. Celé leto som vo voľnom čase pomaličky s brigádnikom rezal, štiepal a ukladal drevo na zimu, odhadoval som, že mi vydrží na tri zimy.

Nadišiel deň, keď sme začali kúriť v krbe, oheň sa krásne rozhorel „tešil som sa ako malý chlapec“ a podľa inštrukcií majstrov čo mi krb stavali som privrel komínovú klapku. Oheň prestal horieť, len dymí a dymí a nehorí, sklo na dvierkach sčernelo od dymu, ako správny chlap, keď si nevie rady tak prečíta návod na obsluhu, kde som sa dočítal, že keď je drevo čerstvé a vlhké nie je možné uzavrieť komínovú klapku, len privrieť, oheň síce pekne horel, len všetko teplo unikalo hore komínom a nie do miestnosti ako som pôvodne uvažoval. Prešiel mesiac a ja som si uvedomil, že takým tempom spálim všetko drevo ani nie do konca zimy, a nič neušetrím.

Zašiel som do firmy, kde som kúpil motorovú pílu,  pozrieť sa na ich krb /kuria v krbe celú zimu/ ako som predpokladal v krbe pekne horel ohník /krásna pahreba a jemné oranžovo modré plamene a neskutočné teplo, po chvíli prišiel ku mne pán ktorý bol neďaleko, nesmelo som sa spýtal čo v tom krbe hory za palivo jeho odpoveď znela jednoducho drevené brikety, spozoroval že asi nechápem o čom je reč, po chvíli som mal jasne zrozumiteľné a zároveň odborne informácie o briketách a ich spaľovaní, nakoniec sme prešli aj tému mokré a suché drevo na kúrenie, výsledok treba sušiť drevo aspoň dva ideálne tri roky, len kde ho za tu dobu skladovať. Za necelých 10 minút som sa dozvedel toľko podstatných informácií o briketách, že som sa rozhodol si hneď kúpiť päť balení na skúšku. Večer doma sme už konečne vyskúšali náš krb s návodom na kolenách, ako regulovať ťah komína, nasávacie  klapky, kedy prikladať a podobne. Brikety horeli ako s rozprávky a tá výhrevnosť neskutočná, všetko teplo v dome a nie hore komínom ako pri dreve.

Brikety sa minulý a čo ďalej, začal som na internete študovať tabuľky výhrevnosti dreva, brikiet, prevodové tabuľky a odborné články, nabitý informáciami som sa znovu zastavil vo „ZVAREXe“ s úsmevom na tvári a vedomosťami z internetu som sa pustil s predavačom do vážnej odbornej debaty, po spŕške mojich technických výrazov ma zastavil, že keď chvíľu počkám zavolá kolegu, vzápätí prišiel „môj starí známi kolega“, ani neviem ako a už som sedel v kancelári konateľa firmy , za niekoľko minút sme prešli všetky podstatne veci ohľadom technický parametrov, výhrevnosti brikiet, prebrali sme výhody a nevýhody medzi spaľovaním brikiet a dreva, rozdelenie brikiet podľa kvality, použitia a ešte veľa užitočných informácií. Na predajni som kúpil z troch druhov brikiet po desať balení na svoje odskúšanie či oplatí kúriť drevenými briketami najme cenovo a čo ešte ušetrím.

Po týždni testovania, skúšania, váženia, počítania som dospel k záveru, že drevené brikety sú lacnejšie na kúrenie, ako mokré / čerstvé drevo a odpadá namáhavá ťažká práca s drevom, pokiaľ je drevo dvojročné a suché je už cenovo výhodnejšie ako drevené brikety, len kde ho ja budem skladovať – nevyzerá to lákavo.

Netreba zabúdať na ďalšie finančné náklady a ťažkú prácu pri dreve, amortizácia motorovej píly + servis a náhradne diely, brigádnik, brúsenie + kúpa reťazi, palivo a olej do píly, výstavba a oprava skladu na drevo, upratanie záhrady a dvora po spracovaní dreva, práca s drevom – pílenie, štiepanie, vozenie do skladu, ukladanie v sklade, následné pravidelné nosenie dreva zo skladu do domu.

Naproti tomu brikety si raz za cca. 14 dní kúpim /dohodol som si veľkoobchodnú cenu/ , naložím do osobného auta

200 – 250kg, doma v garáži si jednoducho vyložím a poukladám /sú balené vo fólií/ , a je jedno či prší alebo sneží,  neobliekam a neobúvam sa,  nebehám po záhrade po tme, lebo mám brikety v dome hneď po ruke.

Na oplátku za cenné rady som sa ponúkol, že spracujem a napíšem všetky svoje skúsenosti do jednoduchého článku.

Vďačný zákazník ZVAREXu Jozef Serbák.

http://www.zvarex.sk/119-drevene-brikety-pelety

 

Diskusia k článku