Nephrurus milii alebo známy aj pod menom Underwoodisaurus milii

milii2

Nephrurus milii alebo známy aj pod menom Underwoodisaurus milii patrí medzi austrálskych predstaviteľov gekónov, asi najčastejšie chovaných v teráriách. Podieľajú sa na tom hlavne faktory ako primeraná veľkosť, relatívna nenáročnosť chovu a pekný vzhľad. Ďalšie meno používané pre tento druh, Barking Gecko – Štekajúc gekón. Meno dostal vďaka vlastnosti vydávať vŕzgavé a štekavé zvuky keď sa cíti byť ohrozený.

{youtube}6IpChZMIaWQ {/youtube}

Stručný popis

Udávaná celková dĺžka, ktorú tento druh dosahuje je až 170 mm. Samce sú robustnejšie, ale určite to nemožno považovať za spoľahlivé znaky pre rozlíšenie pohlavia chovaných zvierat. Počas párenia taktiež vydávajú vŕzgavé a štekavé zvuky, podobne ako pri ohrození.

Základné zafarbenie tela je tmavohnedé, hnedé v odtieňoch s prímesou od fialovej až po červenohnedú. Spodná strana je belavá.

Horná strana tela je husto posiata bielo až žlto zafarbenými tuberkulami, tieto  tvoria neusporiadané pásy. Prvý v oblasti predných končatín, pripomínajúci obojok. Ďalšie dva až tri medzi prednými a zadnými končatinami, z toho jeden vždy v oblasti zadných končatín a posledný na koreni chvosta.

Základné sfarbenie hlavy je obdobné ako pri zafarbení tela. Taktiež je na hlave neusporiadaný pás bielo až žlto sfarbených tuberkúl od jedného kútika úst po druhý prechádzajúci cez zátylok.

Chvost je čierny a nachádza sa na ňom 5 až 6 priečnych pruhov tvorených bielými tuberkulami, z ktorých dva sú hrubšie ako ostatné.

Pohlavie je možné rozlíšiť najskôr vo veku šiestich mesiacov, keď sa samcom začnú výraznejšie vyvíjať vačky hemipenisov pri koreni chvosta.

Sú to zvieratá hlavne s nočnou aktivitou, lovia hlavne po zotmení. Najpriek dojmu, že sú to zvieratá ťarbavé a pomalé, vedia účinne a rýchlo  loviť hmyz.

{youtube} HovxXT0xAGw {/youtube}

Priestor pre chov – terária

Pre chov som používal terária s rozmermi 47x47x37 (d x š x v), s vetraním v hornej stropnej časti. Ako substrát som použil výhradne piesok, ale nevadí im ani ak časť substrátu tvorí napríklad rašelina.

Pre osvetlenie boli použité halogénové žiarovky s wattážou od 25 do 35W, výhodnejšie sa mi javili s wattážou 25W.

Pre zvieratá je potrebné vytvoriť niekoľko možností pre úkryt počas dňa. Po čase, keď si navykli na prostredie a svetelný režim, približne poslednú polhodinu až hodinu pred zhasnutím osvetlenia vyliezli a trávili čas mimo úkryt.

 

Odchov

Najzaujímavejšie, s čím som sa stretol pri ich chove, bola dĺžka kopulácie – párenia. Samec sa intenzívne páril so samičkou 1hodinu a 45 minút, až mi samičky bolo tak trocha ľúto, a zohľadnil som to aj pri ďalšom držaní týchto zvierat.

Zvieratá som sprvu choval spoločne, ale keď bolo jasné, ktoré jedince budú samce a ktoré samice rozdelil som ich.  Najvhodnejšie je chovať ich oddelen.  Prospieva to hlavne samiciam, ktoré počas obdobia reprodukcie-znášok. V období reprodukcie nie sú rušené či už samcom alebo druhou samicou v kladišti, môžu pokojne regenerovať po ukončení reprodukcie.

Samotné rýchle dvorenie je dosť temperamentné. Sprevádzajú ho dosť hlasné zvukové prejavy. Taktiež zvieratá pred samotným aktom predvádzajú rôzne postoje pripomínajúce výhražné postoje, ako napríklad jemne prehnutý chrbát, vystreté nohy. Môžu taktiež v esovitých pohyboch pohybovať s chvostom nasmerovaným pred druhé zviera. Neskôr majú polohu tela pritlačenú viac k substrátu, a napokon samec uchopí samicu a dôjde k samotnému páreniu.

 

Po napárení, samice približne po tridsiatich dňoch zniesli prvé dve vajíčka, a tento interval udržiavali medzi každou znáškou. Vajíčka znášali samice do kladišťa vloženého do terária. Je to plastová krabica, s vyrezaným vstupným otvorom na užšej bočnej stene. Substrát je rašelina zmiešaná s jemným štrkom.

Vajíčka som inkuboval pri teplote 26 až 27 stupňov C, uložené boli vo vermikulite. Zapustené boli zhruba do polovice ich hrúbky. Vermikulit bol stále udržiavaný vlhký. Inkubačná doba bola okolo 90 dní.

Približne v prvom týždni došlo k zvlečeniu a príjmu potravy u mláďat, ako prvé kŕmenie dostávaly cvrčky o veľkosti do 5mm. Tieto boli taktiež obaľované vo vitamínovo-kalciovej zmesy. Postupne ako rástli, veľkosť cvrčkov bola postupne zvyšovaná.

 

Kŕmenie, chov

Tento druh som krmil  cvrckami, s veľkosťou do 1 cm. Cvrčky je potrebné štandardne obaľovať vo vitamínovo-kalciovej zmesy. Samica taktiež prijala myšie holíčatká.

Zvieratá, samice, v čase znášania som krmil každý druhý deň, mimo obdobia znášky približne každý tretí, prípadne štvrtý deň, tak isto aj samce.

Vlhkosť v jarnom, letnom a jesennom období je im potrebné udržiavať relatívne vyššiu, rosením denne alebo každý druhý deň, častejšie denne, na konci jesene, počas postupnej redukcie osvetlenia za účelom nasimulovania obdobia mierneho útlmu, predĺžujeme aj interval rosenia. Interval je postupne každý tretí až štvrtý deň, a po úplnom odstavení osvetlenia a mierneho prevlhčenia terária na obdobie  dvoch týždňov sa nerosí. Týždeň pred týmto obdobím prestávame ich úplne kŕmiť.

Po tomto období sa zasa začína postupne zvyšovať dĺžka doby osvetlenia, zvyšovať frekvenciu rosenia a kŕmenia.

Toto sa neaplikuje u zvierat mladších ako pol roka, len na krátku dobu  postupne znížiť osvetlenie, rosenie. Mláďatá neboli kŕmené len na dobu necelých dvoch týždňov. Prežili to bez akýchkoľvek následkov.

 

Diskusia k článku