Benzín môže stáť až 1,90 €! Tipy, ako ušetriť palivo

pumpa

Cena ropy totiž stúpa do závratných výšok. Ak sa kríza prenesie aj na najväčších producentov a vývozcov ropy v Perzskom zálive, liter benzínu môže na Slovensku stáť aj 1,90 €. Práve počas obdobia extrémnych cien za palivo je toto pravá doba pripomenúť vám niekoľko základných tipov, ktoré môžu vyústiť až do 25 %-nej úspory paliva!

netradicna-benzinova-pumpa

1. Základom úspory paliva je plynulá jazda. Nemá zmysel pred križovatkou prudko zrýchľovať a potom na červenú skočiť na brzdu. Snažte sa citlivo narábať s plynovým pedálom a najmä predvídať situácie, ktoré v premávke môžu vzniknúť, aby bola vaša jazda čo najviac plynulá.
Úspora: do 2,0 l/100 km

2. Správne nahustené pneumatiky. Hodnota valivého odporu pneumatiky najviac ovplyvňuje spotrebu pri jazde na nekvalitnej vozovke, v daždi či na snehu. Aby bol tento odpor čo najnižší, treba pneumatiky nahustiť podľa údajov výrobcu. Nezabudnite ani na správny
dezén.
Úspora: do 0,3 l/100 km

3. Pri nízkych rýchlostiach vám odpor vzduchu spotrebu výrazne nezvýši, ale pri jazde na diaľnici už áno. Snažte sa všetko naložiť do kufra. Strešné nosiče s lyžami si namontujte až nakoniec. Ak sa vám veci do auta nezmestia, použite radšej truhlu. Je k spotrebe o niečo šetrnejšia.
Úspora: do 0,5 l/100 km

4. Prevážate v kufri ťažké škatule či iné zbytočnosti? Zbavte sa ich! Nižšiu spotrebu logicky dosiahne vozidlo
s nižšou hmotnosťou, a to najmä pri jazde do kopca a pri akcelerácii. Už 50-kilový balík zvýši spotrebu až o 2 %.
Úspora: do 0,5 l/100 km

5. Starajte sa aj o motor. Majstri úspornej jazdy sa vzorne starajú o motor svojho auta. Oplatí sa pravidelne kontrolovať stav oleja i vzduchového filtra, a ak sa vám na správaní motora
čokoľvek nezdá, okamžite navštívte servis. Už len zanesený filter zvyšuje spotrebu až o 10 %.
Úspora: do 1,0 l/100 km

6. Opatrne s klimatizáciou. Zapnutá klimatizácia zvyšuje záťaž kladenú na motor. Najmä v teplých či chladných dňoch sa však bez nej nedá zaobísť. Ak vzduch v aute dosiahne žiadanú teplotu, prepnite klimatizáciu na uzatvorený okruh. Systém potom nebude musieť chladiť, či zohrievať vzduch prichádzajúci zvonku.
Úspora: do 0,6 l/100 km

7. Vypínajte motor. Ak stojíte dlhšie v kolóne, rozhodne sa vám oplatí vypnúť motor. Prečo by mal pracovať zbytočne? Niekoľko decilitrov paliva sa dá ušetriť aj na čerpačke. Tankujte vždy doplna. Každé otvorenie nádrže totiž znamená stratu paliva v podobe výparov.
Úspora: do 0,3 l/100 km

Diskusia k článku