Mesto Michalovce začalo rekonštrukciu Pasáže

pasaz

Mesto  Michalovce v týchto dňoch začalo so stavebnými prácami na rekonštrukcii troch ulíc, ktoré vedú do centrálnej mestskej zóny. Ide o kolmé ulice na Námestie osloboditeľov – Ulica Sama Chalúpku,  Duklianska ulica a Pasáž. Budú revitalizované v rámci projektu Regenerácia centrálnej mestskej zóny mesta Michalovce. Celkové náklady predstavujú sumu takmer pol milióna eur.
Práce na týchto uliciach sa budú robiť postupne. Ako prvá bude realizovaná ulica Pasáž. Po jej ukončení sa začne s obnovou Ulice Sama Chalúpku a ako posledná sa bude rekonštruovať Duklianska ulica. V rámci regenerácie týchto ulíc budú svoje investičné zámery realizovať aj vlastníci jednotlivých podzemných vedení t.j. Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., UPC Boadband Slovakia, s.r.o. a Slovak telekom a.s.
pasaz1

V rámci obnovy satelitných uličiek sa opravia miestne komunikácie, bude sa realizovať rekonštrukcia resp. výstavba nových chodníkov, drobná architektúra, sadové úpravy a rekonštrukcia a výstavba nového verejného osvetlenia. Zároveň sa obnovou ciest a chodníkov zabezpečí bezbariérový prístup pre zdravotne postihnutých.

pasaz2

Po realizácii projektu bude zrekonštruovaných takmer 8300 m² plôch verejných priestranstiev z toho 2312 m² chodníkov pre peších o dĺžke 843,31 m, opraví sa 3155 m² parkovísk a miestnych komunikácií o dĺžke 461,5 m, bude vytvorených 29 nových parkovacích miest z celkového počtu 128, zrekonštruovaných 1215 m² plôch verejnej zelene, vysadených 232 stromov a krov, vytvorí sa estetické prostredie so štyrmi novými druhmi prvkov drobnej architektúry. Nezanedbateľné je aj zvýšenie bezpečnosti pre peších, cyklistov aj motoristov rekonštrukciou a vybudovaním nového osvetlenia a nových povrchov.

Rekonštrukciou satelitov centrálnej mestskej zóny sa vytvorí jednotná estetická oddychová zóna pre stretávanie a komunikáciu občanov, vhodná pre kultúrne a spoločenské podujatia pre všetkých obyvateľov i návštevníkov mesta. Celá rekonštrukcia je navrhnutá tak, aby kontinuálne nadväzovala na existujúce Námestie osloboditeľov a tvorila jednoliaty celok. Realizáciou projektu získa centrum mesta jednotnú atraktívnu podobu.

pasazmichalovce

Zhotoviteľom stavby je spoločnosť  Eiffage Construction Slovenská republika, s.r.o., Bratislava.

S prácami na regenerácii ulice Pasáž sa začalo 12. marca. Ako prvá svoj investičný  zámer  – rekonštrukciu vodovodu a vodovodných a kanalizačných prípojok realizuje VVS, a.s.. Po ukončení tejto časti sa rozbehnú práce na samotnej regenerácii ulice.

Termín ukončenia výstavby všetkých troch ulíc je najneskôr do 12  mesiacov od nadobudnutia účinnosť zmluvy o dielo  t.j. do februára 2013.

Financovanie tohto projektu je zabezpečené z operačného programu ROP. V rámci druhej výzvy získalo Mesto nenávratné finančné prostriedky vo výške 938 883,30 € na regeneráciu kolmých ulíc na námestie. V procese realizácie verejného obstarávania bola vysúťažená cena za stavebné práce 479 999,90 €.

Ing. Iveta Palečková

Diskusia k článku