Rómovi Pollákovi držím palce!

Zo všetkých strán počúvame, že sme rasisti. S odborníkmi na rómsku problematiku sa roztrhlo vrece. Všetci tí „odborníci“ majú jednú zásadnú chybu! Nie sú s Rómami v dennodennom kontakte.

Dokonca si trúfam tvrdiť, že 90% percent „odborníkov“ nikdy ani neboli na východnom Slovensku. Preto všetky ich návrhy, nápady, odborné grafy, krititizovanie nás „nerómov“, v nás iba rozducháva uhlíky rasizmu, ktoré sa nachádzajú v každom jednom človeku.

Pýtam sa politikov v Bratislave, v Bruseli, či by oni prijali kritiku na výchovu detí od niekoho, kto vlastné dieťa nikdy nemal? Prijali by ste kritiku, že zle hrajete vo voľnom čase tenis od niekoho, kto tenis v živote nevidel? Prijali by ste kritiku, že Vaša angličtina má smiešny prízvuk od človeka, ktorý po anglicky nehovorí vôbec? Tak prečo do pekla radíte nám, ako sa máme správať k Rómom? Áno sme trochu rasisti. Ak by som zamestnal Róma, tak možno prídem o polovicu zákazníkov. Ale koľko Rómov je zamestnaných u Vás, vo Vaších kanceláriach, koľko Rómov je zamestnaných v redakcii SME, alebo Pravdy? Koľko Rómov je zamestnaných v rozhlasoch, v televíziach?

Tak prestaňte nás poúčať a poďte nám konečne príkladom. Už dávno, v každej jednej televízii mal uvádzať správy jeden Róm. Áno, je to pozitívna diskriminácia, ale šiel by príkladom pre Rómov z osád a hlavne pre bežných ľudí, že zamestnať Róma nie je zločin. Prestaňte nám konečne vravieť, že chyba je iba v nás. Uznávam, máme predsudky i rasové stereotypy, ktoré sú však vo veľkej miere opradené rokmi skúseností. Povedzte konečne všetci nahlas, že hlavným vinníkom rómskeho problému sú problémoví Rómovia!

Aj preto jednému z mála komu ešte verím pri riešení rómskej reformy, je pán poslanec Peter Pollák.V prvom rade preto, že je Róm a sám vyrastal v rómskej osade. Je príkladom pre každého slušného Róma, ale rovnako pre každého slušného občana Slovenska. Príkladom toho, že poslancom Slovenskej republiky sa môže stať aj slušný občan. Nie len niekto, kto sa pozorne pchá.. „do zadku“ šéfovi svojej strany. Opäť som asi naivný a pána Polláka si idealizujem, určite sa na Rómov pozerá až príliš svojou subjektívnou optikou, no žijeme v dobe, ktorá potrebuje hrdinov. Potrebujeme osobu, ktorej uveria nielen Rómovia, ale všetci občania Slovenska. A hlavne sa mi páči jeho jasná predstava, ktorú ako prvý povedal nahlas:  Zastavme vyplácanie nezodpovedných a podporme tých, čo naozaj chcú vzdelávať svoje deti a chcú pracovať.

Buď naozaj začneme riešiť rómsky próblém tu a teraz, alebo sa „vyrieší“ do pár rokov sám veľkým etnickým konfliktom, o ktorom ľudia v Bruseli, alebo v Bratislave so svojími grafmi nemajú ani potuchy.

  • Marek Boka

 

Diskusia k článku