31. zimný zraz KST Turista Michalovce

V rámci jedného z podujatí s najdlhšou históriou v najstaršom michalovskom Klube slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk sa jeho členovia už tradične v hojnom počte na čele s malým Adamom vybrali na druhú tohtoročnú zimnú prechádzku. Ponajprv kráčali na ľavom brehu Laborca proti jeho prúdu od sobranského mosta v Michalovciach po čerstvo napadanej 10-15 cm bielej „perine“. Ďalej pokračovali po pravom brehu, no tentokrát už po Zalužickom kanáli odvádzajúcom prebytočné vody zemplínskeho „mora“ do Laborca.

Potešujúce bolo, že bobry ktorých tu pozorovali pred pár rokmi, sú tu stále. Teraz ich však nebolo vidieť, no neklamným dôkazom ich prítomnosti bolo niekoľko ohlodaných príbrežných stromov a ich stopy v čerstvom snehu. Keď sme už pri stopách, tie bolo vidno počas celej túry , no pre zmenu zajačie. Na hrádzi takzvaného „výpustu“ sledovali zas početné kŕdle divých husí pravdepodobne odlietajúcich zo zamrzajúcej vodnej plochy šíravy južným smerom niekam do teplejších lokalít. Oku všímavého pozorovateľa neuniklo ani zopár, poniektorých úplne perforovaných stromov po „liečbe“ ďatľami, či belejúci lesný porast pokrytý z časti inoväťou, ale aj čerstvým snehom trblietajúcim sa na zubatom slniečku. Milovníka prírody potešili aj v snehu obalené šípky, či trnky. Prechádzajú ľudoprázdnou chatovo-rekreačnou prímestskou oblasťou Biela hora a po nábreží došli až k premosteniu Šíravského kanála zásobujúceho vodou toto unikátne dielo, ktorého výstavba sa uskutočnila v rokoch 1961 – 1966. Pôvodne bola postavená kvôli ochrane rozsiahleho poľnohospodárskeho územia pred záplavami, ale aj pre zabezpečenie trvalého prietočného chladenia blokov tepelnej elektrárne Vojany. Hneď ale v r. 1966 len pár mesiacov po začatí napúšťania „Laborčankou“ (október 1965) začala slúžiť aj športovo – rekreačným aktivitám, či ako ornitologická rezervácia. Vracajúc sa k domovu cez „starú viňanskú cestu“ naďabili na masívne zátarasy umiestnené na nej znemožňujúce prechádzku popri Šírave nielen bicyklistom, ale aj peší turisti ich prekonávali s obtiažami. Ešte krátka pauza v lesoparku Biela hora obzerajúc neďaleký areál nového cintorína a nenáročný „michalovský okruh“ dlhý necelých 25 000 krokov, na ktorom „spálili“ viac ako 1300 kcal majú úspešne za sebou.

            Príjemná zimná túra, jemný mráz napoludnie cca -2º C sem-tam slniečko a hlavne bezvetrie, človeka pookriala na duši i na tele, a tak už len bona fortuna do ďalších 41 naplánovaných tohtoročných klubových podujatí.

 

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce

 

Diskusia k článku