Daňová optimalizácia živnostníka I.

Sme v tzv. daňovom období, ktoré bude vrcholiť vo februári a skončí v marci. V tomto čase sa každý živnostník viac zaujíma o možnosti tzv. daňovej optimalizácia, teda o možnosti ako si legálne čo najviac znížiť základ dane a takto ušetriť na dani z príjmu. V prvej časti tohto článku sa pozrieme na možnosti, aké má fyzická osoba (FO) – podnikateľ, pri podaní daňového priznania za predošlý rok 2012. V druhej časti článku na zmeny, ktoré nastali v roku 2013 a reálne sa síce dotknú podnikateľov až o rok, no to už môže byť dosť neskoro niečo optimalizovať, resp. účtovníctvo sa má viesť priebežne počas celého roka. A napokon na najčastejšie daňovo uznané výdavky živnostníkov.
 
Pri podávaní daňového priznania za rok 2012 má živnostník niekoľko možností ako si uplatniť zníženie základu dane. Najjednoduchšou ostávajú tzv. paušálne výdavky – 40 % z príjmov plus zaplatené odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne, samozrejme, nakoniec si základ dane znížite ešte o nezdaniteľnú časť základu dane (NČZD), ktorá je za rok 2012 vo výške 3 644,74 eura. Paušálne výdavky si podľa zákona o dani z príjmov môže uplatniť každá FO – podnikateľ, ktorý nebol platcom DPH, resp. bol ním len časť roka. Túto možnosť zvyčajne ešte nemôžu využiť živnostníci, ktorí si nedávno brali dotáciu na podnikanie od úradu práce, keďže tá sa daňovo rozpúšťa postupne podľa využitia v prvých rokoch podnikania. Aj pri tejto forme ste zo zákona povinní viesť si evidenciu príjmov, zásob a pohľadávok.
Ďalšou už na administratívu náročnejšou možnosťou je pre živnostníka daňová evidencia. Je to zjednodušená forma evidovania príjmov a výdavkov. Pri tejto forme nie je potrebné robiť uzávierku účtovníctva a k daňovému priznaniu sa neprikladajú žiadne výkazy ako je to pri účtovníctve. Tiež treba podotknúť, že pri tejto forme sa živnostník neriadi podľa zákona o účtovníctve, tým pádom mu nemôžu byť neskôr udelené pokuty za jeho nedodržanie. Treba však, samozrejme, dodržiavať zákon o dani z príjmov a vedieť posúdiť, ktorý výdavok bude pri daňovej kontrole uznaný za oprávnený a ktorý nie. Túto možnosť môže využiť každá FO – podnikateľ, ktorý nezamestnáva žiadnych ľudí a jeho obrat (výnosy) neprekročia 170 000 € za rok.
Pre živnostníkov najtypickejšou formou evidencie príjmov a výdavkov je jednoduché účtovníctvo. Musí ho viesť každá FO – podnikateľ, ktorý nemôže využiť paušálne výdavky a daňovú evidenciu. Na rozdiel od daňovej evidencie má presne stanovenú formu, teda musí sa dodržiavať zákon o účtovníctve, k daňovému priznaniu sa prikladajú stanovené prílohy t.j. Výkaz o príjmoch a výdavkoch a Výkaz o majetku a záväzkoch. Živnostník ešte dobrovoľne môže viesť aj podvojné účtovníctvo, no bolo by to pre neho zbytočne zložité a drahšie v porovnaní s jednoduchým, keďže ide o odborne aj časovo náročnejšiu formu, aj keď pri nej by už mal aj ďalšie možnosti optimalizácie dane.
Bc. Jaroslav Čačko www.ekonomickesluzby.eu 0915 644 489
KOMPLEXNÉ ÚČTOVNÉ SLUŽBY – VÝHODNE A SPOĽAHLIVO

Diskusia k článku