Potulky neznámym Vihorlatom

v

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa zúčastnili veľmi zaujímavého podujatia pod gesciou jedného z nich Tamása Horkaya, u ktorého je už samozrejmosťou, ako aj u niektorých ďalších členov, že nimi pripravené akcie sú vždy na vysokej úrovni.

Trasa viedla z Oreského (183 m n. m.) poza Hôrku cez Barlašky do Porúbky a ďalej cez Maksimku popod kótu Čierna (612 m n. m)) dolu do Kamienky s ukončením v Kamenici nad Cirochou (183 m n. m.). To všetko len podľa GPS, vďaka čomu sa vyhli poblúdeniu na nekvalitne vyznačkovaných turistických chodníkoch na našom krajnom východe. Prvé kroky z východiskovej podhorskej obce pod južnými svahmi Humenských vrchov, prvýkrát písomne podchytená v r. 1358 ich viedli priamo na východ. Teplota ideálna (18 ºC) na oblohe ani mráčka, a tak pozvoľné stúpanie popri nefunkčnom zarastenom kameňolome, prebiehalo v pohode. Porúbka, obec písomné spomínaná v roku 1451, učupená medzi Humenskými a Vihorlatskými vrchmi na hornom toku potoka Ptava napájaného Fenkovým potôčkom, či potokom Motyčka tečúcim spod Kyjova. Necelý kilometer od konca veľmi pekne upravenej dediny odbočili na prvú odbočku doprava, kde ich čakala asfaltka, jedna z mnohých v danej lokalite. Po ďalšom kilometri však museli odbočiť opäť na sever ak sa chceli držať smeru podľa GPS.

v1Necelú hodinku šľapali takmer po vrstevnici, iba veľmi mierne stúpali lesnou cestou, ktorá sa stávala stále bahnitejšou a stočila sa zas na východ. Najprv kráčali asfaltkou, potom sa rozhodli odbočiť na poľnú cestu, ktorá sa postupne stratila a ocitli sa v hustom, hlbokom lese. Niektorým členom skupiny z dobrodružného objavovania dochádzala trpezlivosť. Žiadne výhľady, iba neisté kráčanie po neznámych cestách-necestách a s istým rizikom. Vydýchli si, keď natrafili na ďalšiu asfaltku a tá ich už bezpečne doviedla do Kamienky, obce v údolí riečky Kamenica domácimi nazývaná Rika na severných úbočiach Vihorlatských vrchov. Pôvodne sa volala Malá Kamenica, o čom svedčí aj prvý napísaný dokument z roku 1416. V Kamienke sa občerstvili, nakoľko vodiča nezohnali (všetci vraj mali vypité), museli ešte záverečných 3,5 km odšľapať po asfaltke na stanicu v Kamenici nad Cirochou, obce v údolí rieky Cirochy medzi Vihorlatskými vrchmi a Ondavskou vrchovinou. Prvá písomná zmienka je z roku 1317. Zaujímavosťou je, že v roku 1933 štát od obce odkúpil veľké pozemky a zriadil tu Vojenské lesy so správou v danej obci.

            Výlet sa vydaril, trochu zahrmelo, trošku spŕchlo, no slniečko vzduch zohrialo až na letných 28 ºC.

 

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce

Diskusia k článku