Žiadame otvorenie hraničného priechodu v Užhorode pre chodcov a cyklistov

ukrajina
Na slovensko-ukrajinskej hranici dnes fungujú tri cestné hraničné priechody: Vyšné Nemecké – Užhorod, Veľké Slemence – Mali Selmenci a Ubľa – Malyj Bereznyj. Spomedzi nich je všade okrem Užhorodu povolený priechod hranice pre chodcov a cyklistov. Náš portál začína verejnú diskusiu na túto tému a budeme sa obracať na vládu a poslancov Slovenskej Republiky a Ukrajiny so žiadosťou, aby aj v Užhorode bol otvorený peší hraničný prechod.
 
Peší pohyb na hraničnom priechode Užhorod – Vyšné Nemecké bol povolený do roku 2007 a všetko vtedy dobre fungovalo. Nie je možné povedať, že boli problémy s pašerákmi – osoby, ktoré pašovali cigarety a vodku boli striktne kontrolované a nebolo ich tak veľa. Oveľa viac kontrabandy sa prevážalo nákladnými a osobnými vozidlami, alebo cez „zelenú hranicu”. Situácia na pešom priechode v Užhorode a Ubli bola natoľko dobrá, že tejto skutočnosti nemohli uverit poľskí colníci, ktorí majú veľke problémy s pašerákmi na pešom priechode s Ukrajinou Medyka – Šehini. Práve slovensko-zakarpatský príklad bol pre nich vzorom, ako by mala vyzerať ideálna situácia na hraniciach.
Ak sa pozrieme na celú slovensko-ukrajinskú hranicu, práve na prechode Vyšné Nemecké – Užhorod je možnosť prechádzať hranicu pešo najviac potrebná. Veď z ukrajinskej strany je tu metropola Zakarpatska Užhorod, viac ako stotisícové mesto, ktorého západné hranice sú zároveň štátnou hranicou Ukrajiny so Slovenskou Republikou. Situácia je tu podobná tej v Bratislave, kde štátna hranica tiež prebieha blízko centra mesta. Pritom hneď za hraničným priechodom už začínajú obytné štvrte Užhorodu, v prihraničnej štvrti sú hotely, medzinárodné letisko, obchody a služby. S hraničného priechodu na hlavné námestie je to pešo iba 40 minút, ale dá sa ísť tiež mestskou dopravou alebo taxíkom. Na druhej strane, hneď za hraničným priechodom je slovenská dedinka Vyšné Nemecké, kde sú hneď pri colnici obchody, bary a zastávka autobusu.
Vždy do roku 2007 to fungovalo tak, že osoby, ktoré sa chceli dostať z Ukrajiny do Košíc, Vysokých Tatier alebo aj do Bratislavy, mohli rýchlo a pohodlne použiť práve peší priechod v hlavnom meste Zakarpatska. Stačilo cestovať vlakom z Kyjeva, Ľvova alebo iného mesta do Užhorodu a tam priamo vedľa železničnej stanice si vziať taxík na hranicu. Taxík stojí iba 20 UAH, čiže 2 eurá. Potom takýto cestujúci prešiel hraničné odbavenie pešo a všetko bolo rýchle a pohodlné – však colná kontrola pešieho je oveľa jednoduchšia než odbavenie cestujúceho a jeho auta (keďže v takej situácii je treba preveriť aj vozidlo). Medzi výstupom z taxíka na ukrajinskej strane a príchodom na autobusovú zastávku v slovenskej obci Vyšné Nemecké uplývalo iba 10-20 minút. A tam už bolo možné nastúpiť na autobus do Michaloviec, kde cestujúci mohol prestúpiť na vlak či autobus do Košíc – a odtiaľ sa už dostal do ľubovoľného kúta Slovenska alebo aj do Česka či Maďarska.
Niekto sa môže opýtať: a prečo cestovať takýmto spôsobom, keď jestvujú priame autobusové a vlakové spoje medzi Ukrajinou a Slovenskom. To je pravda, ale po prvé – tieto spojenia sú drahé, po druhé je ich málo a odchody z Užhorodu sú iba veľmi skoro ráno, a po tretie autobus i vlak stoja na hranici aj 3 hodiny – a odbavenie peších trvá iba 5-20 minút. Práve preto aj teraz Slováci a Ukrajinci takto cestujú, ale sú nútení použiť vzdialené hraničné priechody pre chodcov v Slemenciach alebo Ubli. Takáto cesta okľukou z Užhorodu cez Slemence do Michaloviec je oveľa dlhšia, je treba urobiť viac prestupov, a preto cesta zaberá aj o 2-4 hodiny viac času ako keď bol povolený pohyb chodcov na priechode v Užhorode.
Pravdupovediac, nechápeme, prečo po vstupe Slovenska do Schengenu túto možnosť zrušili. Vtedy, v roku 2007, boli hraničné priechody v Užhorode a Ubli zavreté pre rekonštrukciu a v Ubli bol počas tejto rekonštrukcie postavený chodník pre peších, a v Užhorode nie. Keď si spomenieme na oficiálne správy colnice s tohto času, colníci vtedy sľúbili, že chodník pre peších bude v Užhorode vybudovaný o niekoľko mesiacov. Avšak už minulo 6 rokov, a na otvorenie Užhorodu pre peších všetci zabudli.
Práve preto máme niekoľko otázok:
1)    Prečo nebol dosiaľ postavený chodnik pre peších na hraničnom priechode v Užhorode?
2)    Existujú plány jeho otvorenia?
3)    Ak áno, čo brzdí túto vec?
4)  Kto bol iniciátorom zatvorenia pešieho priechodu, a kto brzdí jeho opätovné otvorenie – ukrajinská alebo slovenská strana?
Všetkých, kto podporuje otvorenie pešieho hraničného priechodu Užhorod – Vyšné Nemecké úprimne prosíme o „lajknutie” našej stránky: https://www.facebook.com/UkrajinaSlovensko Ak stránka bude mať veľa „lajkov”, bude to znamenať, že spolocnosť podporuje túto iniciatívu.

Diskusia k článku