Voľby do VÚC v Michalovciach – postrehy a závery

Určite ste sa už stretli s vetou, že nie všetko na svete sa dá kúpiť, úspech vo voľbách však do tejto kategórie nepatrí, voľby do VÚC v Michalovciach nás o tom presvedčili. Už tradične sa tieto voľby stretli s priam mizernou účasťou voličov, v obvode Michalovce sa volieb nezúčastnilo ani 18%, čo je ešte o 4% menej ako pred štyrmi rokmi. Okrem diskusií o tom, či sú v tomto smere VÚC vôbec opodstatnené sa tu naskytá aj ďalšia otázka: Dá sa vôbec u zvolených poslancov hovoriť o nejakej reprezentatívnosti? Bohužiaľ aj takto môže vyzerať demokracia, no na vine nie je ona, ale mi občania.
 

Hegemónia jednej strany ďalej pokračuje, dokonca sa ešte posilnila oproti minulému obdobiu. Smer-SD dostal do zastupiteľstva všetkých svojich kandidátov. Čudovať sa nemožno, pretože pri pohľade na masívnosť a nákladnosť ich kampane zostali ostatní doslova v nemom úžase. Ak si predstavím tú sumu, ktorá do toho musela ísť, tak za tieto peniaze sme
mohli mať v meste napr. nové viacúčelové ihrisko na chátrajúcom pozemku bývalého centra voľného času. Peniaze však hýbu svetom a politikou nevynímajúc a ak ste k tomu ešte aj lekár, tak máte vyhrané. Napriek všetkému vidím v týchto voľbách aj isté pozitíva. Množstvo
zástupcov nastupujúcej generácie politikov v mladom a strednom veku získalo prinajmenšom zaujímavé volebné zisky, ktoré nemožno chápať ako neúspech., pretože na kampaň mnohí z nich neminuli ani 1% z toho, čo víťaz týchto volieb Smer-SD. Táto skupina nových tvári je prísľubom do budúcna, je šancou pre prínos novej energie, myšlienok a vízií do politiky na akejkoľvek úrovni a však za predpokladu spojenia sa voči hegemónii pseudoľavice. Týmito voľbami sa tak nič nekončí, ba naopak začína sa nová etapa formovania a spájania síl voči jednému hegemónovi, ktorý sa cíti byť neohrozeným druhom. Úspech hegemóna sa tak zároveň stáva ich najväčšou obavou, pretože nová garnitúra pravicových politikov má o to väčšiu chuť a silu postaviť sa na odpor a spoločnými silami tak priniesť tejto spoločnosti niečo nové, nie len istoty, ktoré nikdy neprišli a ani neprídu!

Slovami jedného slovenského interpreta z jednej z jeho skladieb, ktoré by mali byť ústredným motívom vzťahov medzi pravičiarmi.
„Vo vojne sa energia zbytočne len stráca,
riešenie nie je súťaživosť, ale spolupráca!“
 
Mgr. Milan Kaplan

Diskusia k článku