Bod túry rašelinisko ĎUROVÁ MLÁKA

IMG 3165

Napriek zle vyzerajúcom počasí predošlého dňa sa všetko zmenilo keď okrem počasia milo prekvapila aj účasť a to 13 priateľov prírody.

Východzím bodom pre pešiu túru bolo parkovisko KRIVEC pod Morským okom. Vzniklo pri výstavbe cesty v 70tych rokoch minulého storočia nahrádzajúcej lesnú úzkokoľajnú železničku.

Odtiaľ naše prvé kroky smerovali po asfaltke k neďalekému Morskému oku, kde sme popri ňom prešli len kratučký úsek k bývalému kaštieliku grófky Wanderbildtovej a od neho popri smerovníku po žlto značenej turistickej trase smerom na MALÉ MORSKÉ OKO.

Malé Morské oko je už súčasťou PR JEDLINKA a jazierko je so svojou smaragdovou hladinou určite jeden zo šperkov tejto lokality. Po fotodokumentácii a pokochaní krásou tohto miesta a to za stáleho slnečného počasia sme sa vybrali stúpajúc k hrebeňu hlavnej červeno značenej turistickej trase kde sme mohli vidieť mohutné skaly sopečného pôvodu kaldery. ( kaldera : je najčastejšie odštartovaná vyprázdnením magmatického krbu pod sopkou, čo býva často zapríčinené veľkou erupciou. Steny magmatického krbu nie sú schopné uniesť tlak nadložných hornín a tieto sa (niekedy naraz, inokedy postupne) zosunú dovnútra sopky.)

Po krátkom oddychu a zhutnení účastníkov sme prešli len krátky úsek po červenej trase a žišli sme na lesnú cestu pomaly sa strácajúcu v hrubom lese kde orientácia záležala už len na znalosti terénu a pomoci kompasu. Bez skúseného sprievodcu ktorý pozná tieto pomery sa ďalší bod túry rašelinisko ĎUROVÁ MLÁKA dá nájsť len ťažko.

Pri chôdzi v tomto lese natrafíte na množstvo zvery a potokov ktoré je nutné prebrodiť.

Po zdolaní tejto prekážky na nás čakalo rašelinisko ĎUROVÁ MLÁKA.

IMG 3204

Nakoľko vegetácia ešte nebola veľmi rozvinutá , tak aj celkový pohľad na toto skryté rašelinisko bol o to pôsobivejší. Ak by ste tam prišli o pár týždňov neskoršie tak sa rašelinisko zahalí do krytu vetiev stromov a zbadáte ho až keď ste pár metrov pri jeho brehu.

Ďurová mláka sa nachádza v 4.ochrannom pásme PR a očakávali sme nedotknutú prírodu, no skutočnosť nás omráčila. Hladina rašeliniska bola pokosená a tradičné rastlinstvo pozostávajúce zo širokolistých rastlín bolo preč a len po okrajoch a malých ostrovčekoch sa ukázalo to čo by malo byť po celej ploche.

Z tejto lokality je aj pekný výhľad na SNINU a pri dobrej viditeľnosti môžte vidieť kúsok z vodnej nádrže Starina a Poľské poloniny – Bieszczady čo sa nám tiež podarilo vidieť.

IMG 3229

Veľmi blízko sa nachádza aj jazierko KOTLÍK a blízke ďalšie rašelinisko HYBKAŇA ktoré sme samozrejme tiež nemohli obísť.

Z HYBKANE sme sa pobrali na spiatočnú cestu k parkovisku KRIVEC.

V nádhernej prírode PR JEDLINKA sme strávili plnohodnotný relax a slnečný deň nás naplnil silnými dojmami z tejto lokality. S veľmi dobrým pocitom, že sme opäť spravili niečo pre svoje zdravie a rozšírili sme si aj geografické znalosti sme sa vrátili domov.

TURIZMU ZDAR !

Miroslav Baraniak

Člen NM KST T

Diskusia k článku