Kalábria nazývaná tiež „Perla južného Talianska“

calabria
Kalábria nazývaná tiež „Perla južného Talianska“ tvorí najjužnejší výbežok Apeninského polostrova a je príslovečnou „špičkou talianskej čižmy“. Patrí k výnimočným regiónom Talianska, nielen pre svoj dosiaľ prevažne poľnohospodársky ráz, ale najmä pre panensky nedotknutú prírodu, nádherné pieskové pláže i romantické plážičky a more, ktoré je považované za jedno z najčistejších v Európe.

Kam za históriou
Cosenza – rodisko vedca a filozofa Bernardina Telesio a sídlo akadémie, známe svojimi kultúrnymi inštitúciami, lákajúce krásnou starou štvrťou, hradom Hohenstaufen, múzeum pod holým nebom a románsko-gotickou katedrálou z 11. Storočia, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva. Ide o prvé UNESCO ocenenie v regióne Kalábria.

Scilla – perla pobrežia s nádhernými panoramatickými miestami a zároveň je miestom niektorých Homérových príbehov.

Tropea – na pobreží Tyrhénskeho mora, s dramatickými prímorskými plážami a svätyňou Santa Maria dell ‚Isola. Miesto známe vďaka sladkej červenej cibuli (pestované hlavne v Ricadi).

Kalábrijská kuchyňa
Určite vás nesklame, hoci je takmer výhradne založená na pšeničných cestovinách, pizze, pikantných klobáskach a na morských plodoch ako sú chobotnice, krevety, tuniak a pod. Taktiež je charakteristická predjedlami – antipasto, čo môže byť napríklad tanier s miestnou salámou, šunkou, koreneným syrom, olivami, feferónkami a zeleninou nakladanou v oleji.

Typickým dezertom sú tu okrem zmrzliny aj figy plnené mandľami či orieškami, alebo krémy z čerstvých lesných plodov.

Kam za vínom
Ciro – vinárska oblasť sa nachádza na východnom úpätí La Silá a siaha až k pobrežiu Jónskeho mora. Srdcom regiónu je Comuni Ciro a Ciro Marina v provincii Protone. Vína sú prevažne červené, obsahujú spravidla min. 95% hrozna odrody Gaglioppo a až 5% z bieleho hrozna odrody Greco Bianco a Trebbiano. Červené Ciro je zvyčajne plné trieslovinovej chuti s ovocným nádychom. Optimálne je konzumovať 3-4 roky po ročníku. Traduje sa, že Ciro bolo ponúknuté víťazom starovekých olympijských hier.

 

Diskusia k článku