Gaštanová pešia túra

PA184488

Temer 24 hodinový dážď, ktorý trval ešte aj v čase stretnutia členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk prekazil pôvodný plán na obľúbené už 18. jesenné podujatie. Zopár tiež členov však neprišlo aj preto, lebo medveď… Šéfka akcie s niekoľkými členmi medzi ktorých patrili aj naši najmladší turisti Oliver a Robko sa popoludní, keď sa úplne vyčasilo, ba aj oteplilo až na 18 ºC predsa rozhodla urobiť krátky výšľap. Aleja jedlých gaštanov, kam chodia roky zhruba v tom istom októbrovom čase však už bola vyzbieraná a pochúťka zrejme tohto roku dozrela skôr.

Bohatá však bola adekvátna náhrada pomerne veľkého množstva kríkov obsypaných peknými červenučkými a aj dosť veľkými šípkami, ktoré si ako náhradu samozrejme nazbierali. Krátka prechádzka a už sú pri Ranči u Kosťu, kde postáli pri pokojných koníkoch v družnej debate so „šéfom“ najmenšieho, no o to vľúdnejšieho ranča.

PA184490

Spoveď dvoch hubárok s pomerne bohatou nádielkou lesných plodov, letmý pohľad na neďaleké slnkom ožiarené okresné „veľkomesto“ Michalovce s kopčekom Hrádok v popredí a v opare zahalenom majestátnom Vihorlate v úzadí.

PA184486

Silnejúco vietor ich popohnal na ďalšie kroky po trase nového náučného chodníka k jazeru na okraji Pozdišovského chrbta, kde sú hlavne karpatské a panónske dubovo-hrabové lesy. Cestu im však prekazil veľmi rozmočený terén po predchádzajúcich dažďoch, cez ktorý sa s deťmi veľmi ťažko kráčalo, takže k jazeru ani nedošli.

PA184491

            I keď sa výlet podľa pôvodného itinerára neuskutočnil prispel ale k poznaniu, že v budúcnosti sa treba na gaštany vybrať o dva- tri týždne skôr.

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce

Diskusia k článku