Michalovskí turisti zdolali Slovenský raj

S.RAJ 022

            PA114428

Na pomerne dlhej ceste (cez 150 km), na ktorú vyrazili ešte za tmy, si urobili krátku prestávku v motoreste Branisko, popri ktorom museli prejsť kvôli znovu uzavretému tunelu. Nástup na túru začal v rekreačnej oblasti Čingov na severnom úpätí Národného parku (NP) Slovenský raj. Nie namáhavý výstup po žltej, perfektne urobenej, ako v celej oblasti, turistickej značke popri závrte (krasovej jame) Ďurkovec a rovnomennej chatovej oblasti, kde ich znenazdajky prekvapila hustá hmla. Svahom Ľudmanky došli k dvom pôsobivým vápencovým skalným útvarom – Ihla a Kazateľnica, odkiaľ je pekný výhľad do údolia Hornádu. Ešte zopár stoviek krokov a sú na impozantnej skalnej terase na Tomášovskom výhľade obsypanom početnou chasou rôznonárodných návštevníkov. Pokochať sa fascinujúcimi pohľadmi do hĺbky prielomovej doliny, či do doliny Bieleho potoka ožiarenej z hmly sa vynárajúcim slnkom alebo na náprotivnú jaskyňu a ide sa ďalej. Dosť príkry, miestami šmykľavý (vlhko, popadané lístie, korene), no nie dlhý svah, po zelenej značke západným smerom a sú na modrej značke. Menšina členstva sa pobrala južne na kratší okruh a zbehla už miernejším klesaním k ústiu Bieleho potoka do Hornádu. Prechádzka tentokrát popod Tomášovský výhľad, povedľa Hornádu popri ústí Lesnice doň, pozorujúc v blízkom poraste enormné množstvo „podpapiernikov“ a či už len „papiernikov“ a sú na Čingove. Aktívnejšia skupina zamierila severozápadne na dlhší okruh do Letanovského mlyna a ďalej cez atraktívnu strednú časť Prielomu Hornádu, došli do ústia Kláštorskej rokliny. Ňou dosť náročný výstup po zelenej značke zabezpečenej stúpadlami, rebríkmi, či reťazami, sprevádzaný množstvom vodopádov a je tu rekreačná oblasť Kláštorisko. Chvíľočku postáli v čiastočne zrekonštruovanom kláštore rehole Kartuziánov, kde práve prebiehala svätá omša, no zašli aj do neďalekej turistickej chaty. Modrá značka na východ smer Horná lúka, výšľap na Čertovu sihoť v závere pomocou reťazí, strmšie klesanie k ústiu Bieleho potoka a ďalej tou istou cestou ako prvá partia. Na jednej strane je celý národný park priam posiaty turistickými známkami (www.turisticke-znamky.sk), no na strane druhej, keď sa návštevník NP chce o ňom dozvedieť niečo viac má smolu, lebo aj napriek avizovaným otváracím hodinám turisticko-informačného centra Čingov od 8.00 do 20.00 hod bolo už okolo 16.00 hod zatvorené. Nevedno ani, na vstupenke č. 0858495 to aspoň nie je uvedené, kto vyberá parkovné 5 EUR a kedy (chýba dátum).

            Členom NM KST T to však dobrú náladu z krásneho zážitku nepokazilo i keď zrána chladného 8 ºC a večer tmavého ako ráno, no popoludní už teplučkého 20 ºC a slnečného bezoblačného počasia.

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce

{yoogallery src=[/images/obr2/sport/turistika/slovenskyraj] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Michalovce ]}

Diskusia k článku