Zhodnotenie a plány basketbalovej mládeže 1.BK Michalovce

basket1

orliV minulej sezóne 1.BK Michalovce sme mali tri družstvá v súťažiach Slovenskej basketbalovej asociácie – Juniori, Kadeti, Starší mini žiaci. V podstate náš žiadne družstvo výrazne nesklamalo a ani výrazne neprekročilo svoj tieň. Družstvá predviedli kolísavú výkonnosť. V regionálnej dlhodobej súťaží Turnaj nádejí hrali družstvo mini žiakov. Žiaci a prípravka trénovali no nehrali súťažné zápasy. Starší mini žiaci hrali v regióne východ a ich konkurencia v tomto ročníku sa zvýšila, keď družstvá doplnili svoje kádre najmä o vysokých hráčov. Naši chlapci hrali podľa svojich možností a do posledného zápasu bojovali o postup na Majstrovstvá Slovenska (Final 6). Na postup chýbala jedna výhra a tak tento rok im finálová miestenka unikla pomedzi ruky. Obsadili v regióne 3.miesto. Kadeti hrali celoslovenskú súťaž DL Kadeti a celkovo obsadili 17.miesto. Bol to ich prvý rok v tejto súťaži, čo bolo cítiť najmä pri starších a fyzicky dobre pripravených tímoch. Na výsledku sa u tohto družstva odzrkadlila kolísavosť formy kľúčových hráčov. Inak chlapci poctivo trénovali a veríme, že nová sezónu bude oveľa lepšia. Pozitívom boli herné skúsenosti, ktoré dosiahli hráči tohto družstva pri pendlovaní v zápasoch juniorského družstva. Najviac sa čakalo od juniorov, pre ktorých to bola rozlúčka s mládežníckym basketbalom. Juniori hrali celoslovenskú súťaž DL Juniori a obsadili 11.miesto. Výborný výsledok no nepodarilo sa nám poraziť niektorého z favoritov. Vo väčšine zápasov sme nestačili najmä kondične čo bolo zrkadlom tréningov a celkovo úzkeho kádra.

Na jednej strane nás tešili dobré výkony v jednom polčase no boleli oči v polčase ďalšom a naopak. Asi takto by sa dalo zhodnotiť sezóna. Určite nás tešili výkony i výsledky mini žiakov. Pekným výsledkom a možno aj najlepším v poslednej dekáde je aj 11.miesto juniorov. Celkovo by som sezónu hodnotil aj s iného pohľadu. Radosť máme, že sme aj za pomoci mesta Michalovce zvládli zabezpečiť a dokázali hráčsky postaviť dve dorastenecké družstvá do celoslovenských súťaží. To sa podarilo prvýkrát za posledných desať rokov. Tešilo, že keď sme boli kompletní neboli sme len do počtu. Keď som sa tak pozrel 5 či 10 rokov vzad a do nášho archívu s prácou s mládežou sme len začínali. Terajší počet chlapcov a družstiev je oveľa vyšší a to že sa snažíme porovnávať sa s najlepšími na Slovensku je výborným zrkadlom kde sme. Takže to je pre nás radosťou i motiváciou. Som veľmi rád že sa nám darí nadviazať a ešte skvalitňovať prácu s mládežou ktorú predtým v klube viedol Imrich Rakovský.

V klube sa venujeme aj iným aktivitám a podporným aktivitám pre rozvoj pohybu mládeže. Počas minulej sezóne sa nám podarilo pokračovať v projekte Baby basketbal, Žiacka basketbalová liga, Bav sa basketbalom a neber drogy i Letný streetball či organizácia krúžkov na základných školách. Snažíme sa pracvať s mládežou na vysokej úrovni a propagovať basketbal v regióne. Klubu sa darí získavať i externé zdroje, potešiteľnou správou je naša výhra v projekte nadácie Tesco ´Vy rozhodujete mi pomáhame´, kde náš projekt získal najviac hlasov. V rámci projektu budeme pokračovať nielen v organizácií podujatí pre deti, ale zlepšíme aj technické vybavenie. Konkrétne budú inštalované nové basketbalové koše na mini basketbal na ZŠ J.A.Komenského, ale aj darujme prenosné basketbalové koše pre vybrané materské školy.

Na prelome júna a júla časť hráčov kadetského družstva absolvovala kvalitný kemp v Srbskom Zlatibore. Letná príprava našich družstiev kadetov a mladších žiakov odštartovala 8.augusta. V rámci prípravy sa chlapci zúčastnia aj 8.ročníka Michalovského streetballu na ktorý Vás tiež pozývame aj širokú verejnosť nielen hráčov klubu. Prihláška a ďalšie informácie nájdete na www.1bkmi.sk .Do novej sezóny vstupujeme v septembri, keď sa v celoslovenskej súťaže DL Kadeti predstaví družstvo kadetov, ktoré bude po minuloročnej premiére bojovať o lepšie umiestnenie. Cieľom je stabilizácia predvedenej hry a výkonov družstva v spojení s kvalitným tréningovým procesom. V regionálnej súťaži skupiny východ bude hrať družstvo Mladších žiakov. Družstvo povedie Marinko Svitlica a Zuzana Maľuková a snahou je nielen udržanie tabuľkového miesta z minulej sezóny, ale aj kvalitné výkony a vyrovnané zápasy nielen s našimi tabuľkovými súpermi Košicami a Spišskou n/Vsou. V súťaži pod hlavičkou SBA bude družstvo starších mini žiakov a mladší mini žiaci budú hrať Turnaj Nádejí. Ďalej budú prebiehať aj tréningy starších žiakov a prípraviek. V sezóne sa chceme zamerať na doplnenie družstiev a rozvoj kvalitného tréningového procesu a a prioritne nemáme výsledkové ciele.

To že o sebe dávajú vedieť aj odchovanci 1.BK Michalovce potvrdila aj správa keď sa  Roman Skvašik prebojoval do konečnej nominácie reprezentačného družstva U20 na ME ´B´ divízie v Grécku. Napodobnil tak Zdena Virčíka, ktorý sa v druhej polovici 90 rokov tiež prebojoval do konečnej nominácie reprezentácie v kategórii U15. Šancu v mužskom basketbale dostane aj Samuel Kováč, ktorý sa predstaví v kempe MBK Karlovka Bratislava.

                                                                                                          Ing. Peter BIGANIČ

                                                                                                                                              1.BK Michalovce

Pridaj komentár