Čísla rastú ďalej, turisti vyhľadávajú Košický región

Do konca júla navštívilo väčšinu zaujímavých miest v Košickom kraji viac ľudí ako vlani. Či je to preto, že majú viac „na rozhadzovanie“, alebo preto, že k modernému človeku patrí aj aktívny relax a turistika, nie je až také dôležité. Dôležitá je chuť cestovať a spoznávať všetko to výnimočné, čo tu máme.

Apropo, výnimočnosťou regiónu, ale aj celého Slovenska je Spišský hrad, ktorý vlani zaknihoval najúspešnejšiu sezónu a prekonal métu 200-tisíc návštevníkov. V polovici prázdnin roku 2017 to výhľadovo vyzerá ešte lepšie – na hrad prišlo do 31.7.2017 takmer 118-tisíc ľudí, teda o vyše 6-tisíc viac ako vlani za porovnateľné obdobie. Podobne ako Spišský hrad, za Košice región sú na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO aj jaskyne. A, s výnimkou Domice, všetky zaznamenali výrazný medziročný nárast záujmu. Najnavštevovanejšou ostáva Dobšinská ľadová jaskyňa, záujem však rastie aj o Ochtinskú aragonitovú, Gombaseckú či Jasovskú jaskyňu. Aj ten čiastkový „neúspech“ Domice (pokles o 20%) netreba brať tragicky, predsa len, v tomto roku nie je v prevádzke jej najväčšie lákadlo – plavba podzemnou riečkou Styx. A spomedzi pamiatok svetového dedičstva ešte jedna – Chrám Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej. Treba uznať, že drevený kostolík v maličkej dedinke na krajnom východe Slovenska zaostáva v tieni slávnejších turistických zastávok. No nemusí to tak byť naveky. Už tohtoročné sprevádzkovanie riadnych sprievodcovských služieb, do ktorého sme sa vložili, prináša prvé výrazné výsledky. Návštevnosť kostolíka stúpla o vyše 40 percent. Dobre počujete čítate – vyše 40 percent!

Ďalším príkladom je Kaštieľ Betliar. Miesto, donedávna známe skôr v regionálnom rámci, dnes zažíva obrovský boom. A je zrejmé, že ho zapríčinili štyri číslice: 1890. Áno, z Betliara sa stala filmová lokalita, medziročne jeho návštevnosť poskočila o takmer 40 percent. Že návštevnosť s televíznym seriálom skutočne súvisí, dokazujú aj medziročné porovnania v marci a apríli, keď seriál začali vysielať. Za marec medziročne návštevnosť stúpla o 60 a za apríl dokonca až o 140 percent!

Rastie aj záujem o dve – tak trochu adrenalínové – atrakcie Slovenského raja, ktoré sú v prevádzke od vlaňajška. Viac ľudí bolo v polovici tohto leta na ferrate Kyseľ i splave Hornádu. Stále obľúbenejšie je aj východoslovenské „more“, kam mnohých z nás priťahuje Thermalpark Šírava, ale toto leto aj naše pieskové sochy, ako súčasť Pieskového kráľovstva. Mimochodom, túto atrakciu pri Hoteli Glamour si za júl pozrelo asi 10-tisíc ľudí.

Diskusia k článku