Poďakovanie za úrodu, dožinky či obžinky. Pradávny zvyk osláviť nielen plody zeme, ale i ľudskú prácu, prináša veselú dožinkovú náladu do Trebišova každoročne koncom augusta. Aj tento rok je podujatie Chlebom a vínom súčasťou výberu 10 najlepších v celom Košickom kraji.
Predposledné z tohtoročného zoznamu TOP podujatí programu KSK Terra Incognita, Chlebom a vínom, odštartujú piatkové (25.8.2017) potulky po Tokaji s návštevou gazdovských pivníc v Malej a Veľkej Tŕni – potrebné ohlásiť sa vopred.
Sobota už bude patriť dožinkovým slávnostiam so všetkým, čo k nim patrí. Poďakovanie za úrodu a posvätenie chleba začne poludňajšou liturgiou, následne sa sprievod s dožinkovým vencom pohne cez mesto smerom ku kaštieľu. V areáli kaštieľa návštevníci uvidia premenu obilia na múku a chlieb, hrozna na šťavu a víno na strojoch a spôsobmi, ako to kedysi robili naši prarodičia. „Vo výbere TOP podujatí Terra Incognita nenájdete ani jedno, ktoré by sa podobalo na iné. Nadchádzajúce dožinkové slávnosti v Trebišove žiaria na tejto palete jasne odlišnou farbou a dôvod je jednoduchý – návštevníkom ponúkajú akési cestovanie v čase. Nielen najmladšia generácia má možnosť spoznať zvyky našich predkov, technologické postupy a nástroje, ktoré dnes už nahradili tie pokrokovejšie. Zároveň môžu návštevníci nasať atmosféru osláv úrody, akú dnes asi väčšina z nás, najmä ak žijeme v mestách, nepozná,“ zhodnotila prínos podujatia výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.
Ochutnávky tradičnej i súčasnej gastronómie Maďarska, Poľska a Čiech, ale aj zemplínskych jedál, prilákajú iste množstvo ochutnávačov. „Nielen ochutnávať, ale aj vyskúšať si či aspoň sledovať varenie zameški alebo slivkového lekváru v kotle, pečenie lokší, tokajských koláčikov a chlebových posúchov, to je výzva pre gurmánov aj kuchárov,“ láka do Trebišova cez chuťové vnemy Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína. Degustovať sa bude aj víno a tí najsnaživejší môžu získať na Univerzite sv. Urbana diplom znalca Tokaja. Nielen na vlastné oči, ale aj na „vlastné ruky“ si návštevníci môžu vyskúšať pradenie na kolovrátku, tkanie pokrovcov, vyrezávanie výrobkov z dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji alebo mútenie masla.
Na pódiu to bude pravá všehochuť, okrem vinárskych a kulinárskych či detských súťaží, ho podvečer ovládne energická Eva Máziková. Všetky deti, ktoré prídu s lampášikom, pódium spoločne so speváčkou rozžiaria. Dožinkový deň ukončí Mafia Corner, populárna (nielen) na východnom Slovensku.
Ponuka múzea
Trebišovské múzeum je hlavným organizátorom podujatia, no ponúka aj svoje múzejné aktivity. O 16.00 hodine slávnostne sprístupnia obnovenú expozíciu parných oračiek a pozvú na prehliadku stálych expozícii múzea, ktoré sú v areáli kaštieľa. Tu budú prezentovať historické i súčasné poľnohospodárske stroje a návštevníci môžu absolvovať jedinečnú jazdu na historickom traktore. Veľkou udalosťou pre múzeum bude zrodenie Múzejníčka – detského maskota múzea, ktorý vznikol z detských návrhov.