Harčarske dni v Pozdišovciach

Počas víkendu 22.-24. septembra sa v obci Pozdišovce, vďaka spolupráci obce so Zemplínskym múzeom v Michalovciach, už po druhý raz zrealizujú ,,Harčarske dni“ venované remeselnej tradícii
zemplínskych hrnčiarov. Opäť budú zasvätené spomienke na kedysi samozrejmú súčasť každodenného tunajších obyvateľov – dnes už kultúrnemu dedičstvu patriacemu k nášmu regiónu. Vdýchne sa život hline i hrnčiarstvu spôsobom, akým toto remeslo vykonávali naši dedovia a pradedovia. Ústredným motívom tohtoročného podujatia je výročie 70 rokov od začatia používania vzoru ,,karički“, ktorej zrod sa spája so založením hrnčiarskeho družstva a s hľadaním nového sortimentu a tváre výrobkov, tak aby sa prispôsobili modernej dobe.
Toto jubileum oslávime tým najkrajším spôsobom – výpalom keramiky v tradičnej poľnej peci tzv.
,,kochu“. Glazovanie, nakladanie pece a výpal sú naplánované na piatok 22.09.2017 pričom samotný
výpal bude prebiehať do neskorých večerných hodín. Súčasťou piatkového programu budú aj obľúbené tematicky spracované Špacirki po okoľici. Ich tvorcovia tento krát upriamia pozornosť návštevníkov na zaujímavosti obce. Po zotmení sa v príjemnej atmosfére otvoreného neba a hrejivého kochu uskutoční premietanie dokumentu z hrnčiarskeho prostredia. V sobotu sa na obecnom úrade predstaví a zúčastnených aktívne zapojí ,,Hrnčiarstvo odinakiaľ“ – konkrétne z obce Beluj (okr.Banská Štiavnica).
Nedeľa sa zas bude niesť v kultúrno – zábavnom duchu. Pripravení budú nielen rôzni iní remeselníci, ale aj tvorivé dielne k hrnčiarstvu vhodné nielen pre malých, ale aj neostýchavých veľkých. Na nôtu sa zahrá aj priaznivcom folklóru a Kladzanske ĽUdove Divadlo preverí bránice návštevníkov svojou novou hrou.
Vyvrcholením celého podujatia bude vykladanie pece.

Diskusia k článku