Náš kraj sa za nás musí postaviť!

Na Zemplíne už dlhé roky čakáme na dokončenie diaľnice, príchod veľkého a významného investora, vyššie mzdy.  Rovnako tak čakáme na riešenie problémov osád. Na riešenie týchto veci nemá Košický samosprávny kraj úplne priamy dosah. No mohol by využiť svoje postavenie na to, aby na dané problémy vládu upozorňoval a spolu so štátom  ich aj riešil. To sa však nedá, keď je zastupiteľstvo kraja a hlavne župan len podriadený straníckym príkazom, pre Smer – SD to platí dvojnásobne.

O to viac mi prídu smiešne slova kandidáta na župana Richarda Rašiho v jeho predvolebných novinách: „Mať otvorené dvere v Bratislave, znamená pomoc pre regióny“. Máme už 12-ročnú skúsenosť z toho, keď na čele kraja stál župan vládnej strany a ako nám to pomohlo? Kedy ste počuli terajšieho župana upozorňovať a pripomínať vláde problémy regiónu? Kedy si vôbec niekto v Smere dovolil povedať niečo proti línii strany, svoj vlastný názor? Zmenšovanie regionálnych rozdielov je pritom v programovom vyhlásení vlády – no zdá sa, že zas ostane len pri sľuboch. Veď ani len tí, čo priamo v regiónoch majú chudobu priamo pod nosom ju zo svojich zlatých klietok odmietajú vidieť. Ako inak by to mohol Richard Raši dopustiť? A pritom sa stále tváriť, že všetko ide tým najlepším smerom.

V kresle župana potrebujeme človeka, ktorý sa dokáže ozvať a postaviť sa za región.  Preto ja budem 4. novembra voliť  Rastislava Trnku. Ako verejnosť som bol prítomný na rokovaniach zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja a bol to práve poslanec Trnka, ktorý mal najviac otázok, vecných pripomienok a riešení.  Verím, že taký bude aj župan.

Dôležití sú však aj poslanci, pretože tí najlepšie vedia o problémoch regiónu, ktorý zastupujú a vždy ich vedia a môžu županovi pripomenúť. Dnešní poslanci  však väčšinou po vzore svojich kolegov z parlamentu len mlčky sedia a stláčajú nadiktované gombíky.

Ja nebudem mlčať. Rovnako som presvedčený, že mlčať nebudú ani moji kolegovia, kandidáti Milan Potocký, Milan Kaplan, Patrik Magdoško, či Slavko Pavolko.

Po dlhých dvanástich rokoch je čas náš kraj skutočne rozhýbať. 4. novembra sa môžeme rozhodnúť správne. Stačí naozaj málo, prísť voliť.

Juraj Jevin – kandidát na poslanca č. 29

(OĽaNO, SaS, KDH, NOVA)

Diskusia k článku