„Zásadoví“ poslanci nášho kraja

Minulý utorok sa malo uskutočniť prvé riadne zasadanie Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Nakoniec sa skončilo skôr, ako začalo. Poslanci totiž neschválili program rokovania. Rokovať sa malo o dôležitých bodoch.

Mali sa voliť podpredsedovia kraja, kreovať komisie alebo odvolávať riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja, ktorý sám medzičasom ponúkol svoju funkciu. Program neschválili poslanci z klubov terajšej vládnej koalície. Konkrétne poslanci Smeru-SD, Mostu-Híd a jeden z „nezávislých“ klubov v zastupiteľstve. Ako dôvod uviedli porušenie rokovacieho poriadku. Ten totiž ukladá povinnosť zverejniť podklady pre rokovanie desať dni pred jeho konaním, čo sa nestalo.

Môžeme sa len domnievať a špekulovať, prečo k takémuto pochybeniu došlo. Nič sa tým nezmení, rokovací poriadok porušený bol…

Verím, že takto zodpovedne, čestne  a s úctou k zákonom a rokovaciemu poriadku, sa budú poslanci klubov, čo za program nezahlasovali, chovať aj naďalej. Možno je to nový vietor v týchto stranách, ktorý sa, verím, prenesie aj do parlamentu či rovno do vlády k ministrom.

Viac ako desaťročná skúsenosť s touto vládou a stranou nám však hovorí opak. To by totiž poslanci, čo dnes sedia v zastupiteľstve a v parlamente za tieto strany už dávno podporili a žiadali odvolanie ministra vnútra. Alebo by primátor mesta priamo zo srdca Zemplína neprišiel s nápadom riešiť parkovné cez známu firmu EEI. A o akčných plánoch pre regióny by sme nie len počúvali, ale reálne ich pocítili!

Myslím si, že v tomto prípade nešlo o osvietenie poslancov, ale  o obyčajný politicky kalkul a neschopnosť jedného muža a jednej strany prijať porážku!

Juraj Jevin

poslanec OZ Pusté Čemerné

člen strany Sloboda a Solidarita  

 

Diskusia k článku