V Michalovciach pribudla inteligentná sebestačná lavička

V našom meste pribudla inteligentná sebestačná lavička so solárnymi panelmi. Umiestnená je na Námestí slobody v blízkosti fontány, zelene a detského ihriska.

Inteligentná lavička slúži nielen pre oddych a dobitie ľudskej energie, ale aj na dobitie batérie smartfónu. Umožňuje dobíjanie mobilných telefónov, tabletov, notebookov, wifi pripojenie do siete internet a blokovanie nevhodného obsahu. Mesto pripojilo lavičku do vlastnej optickej siete. Bezpečnosť pri lavičke je zabezpečená kamerovými systémami inštalovanými na Námestí slobody. Lavička svojou konštrukciou rešpektuje poveternostné podmienky, využíva solárnu energiu a svojim dizajnom zatraktívni námestie. Má viacero funkcií – bezdrôtová nabíjacia podložka a nabíjacie porty pre káblové telefóny a iné inteligentné zariadenia, nočné osvetlenie a zhromažďovanie štatistických údajov. Lavička má vlastné chladenie v čase vysokých teplôt, ktoré zabezpečuje z prebytočnej solárnej energie.

 

Lavička prispeje k zvýšeniu atraktívnosti mesta, umožní ľuďom vyriešiť nepríjemné situácie pri vybitom mobile s nutnosťou volania či vyhľadania informácie. Zároveň poskytne inteligentné miesto pre oddych a ukážku maximálneho využitia solárnej energie.

Lavička bola financovaná z projektu Nadácie pre rozvoj miest a obcí vo výške 2 000 € a spolufinancovanie Mesta predstavovalo 2 500,72 €.

 

Diskusia k článku